Succes medical: un tânăr de 18 ani, din Vaslui, a primit o inimă nouă
O echipă de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, condusă de dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a realizat, duminică, al cincilea transplant cardiac din acest an, salvând viața unui tânăr în vârstă de 18 ani din Vaslui, care suferea de o boală gravă de inimă. In urma unei intervenții care a durat în jur de 5 ore, Alexandru Adrian Pop, , care a mai fost programat de încă trei ori pentru a primi o inimă nouă, însă a întâmpinat probleme de compatibilitate, a primit un nou cord, provenit de la un alt tânăr, de 22 de ani, din Oradea, care a suferit un accident rutier.
„Am efectuat spre dimineață o intervenție de transplant cardiac la un pacient de 18 ani din județul Vaslui, un tânăr aflat în stare avansată de insuficiență cardiacă, practic un tânăr aflat la capătul resurselor biologice. Intervenția a venit într-adevăr salvatoare de viață la propriu, pentru că la începutul intervenției chirurgicale, în timpul manevrelor de inițiere a intervenției, inima era epuizată complet. Din fericire, a fost disponibil un cord foarte bun, prelevat de o echipă de medici din institutul nostru, de la Oradea (…). Cordul a venit în jur de ora 4,00 în clinică în stare foarte bună, intervenția s-a încheiat și suntem mulțumiți de rezultate. Acest pacient de 18 ani a mai fost chemat de aproximativ 3 ori pentru efectuarea unui transplant, de fiecare dată datorită unor diferențe, atât antropometrice, cât și biologice, nu a putut beneficia de transplant și suntem foarte bucuroși că de data aceasta am putut să îl transplantăm și în acest fel viața i-a fost salvată”, a declarat dr. Horațiu Suciu presei.
Doctorul a ținut să mulțumească părinților tânărului din Oradea pentru gestul de noblețe de care au dat dovadă, în ciuda pierderii suferite, pentru că au dat o șansă la viață altui tânăr.
„Doresc să mulțumesc și să subliniez gestul de noblețe al părinților donatorului, donatorul a fost un tânăr de 22 de ani, din Oradea, victima unui accident rutier. Părinții au înțeles că prin acest nobil au salvat viața unui tânăr de 18 ani. E drept că nimic nu poate să le aline suferința, dar poate că este un lucru bun că poate o parte din acest tânăr, inclusiv inima, continuă să bată în pieptul unui tânăr de 18 ani”, a arătat dr. Suciu.
Acesta a spus că transplantul de duminică este a cincilea din acest an și că, din cei patru pacienți transplantați până acum, doi deja sunt externați, unul este pe secție și urmează să fie externat, iar al patrulea este acel pacient care a fost trecut de pe inimă artificială pe un cord normal, care necesită 40 de zile de recuperare, fiind un caz mai deosebit.
Dr. Horațiu Suciu a subliniat că, dintre cei cinci pacienți care au beneficiat de transplant de cord, doar doi aveau vârste peste 40 de ani, ceilalți fiind extrem de tineri, și că în toate cazurile evoluția postoperatorie este foarte bună.
„Tinerii se agravează cel mai repede, insuficiența cardiacă evoluează mult mai rapid la tineri. Pacienții mai în vârstă au o toleranță mai bună la situația de insuficiență cardiacă. Am avut situații în care pacienții mai în vârstă, peste 50 de ani, au stat pe lista de așteptare și câte 3 ani până în momentul transplantării. Tinerii, în schimb, se degradează foarte repede și toți acești pacienți au fost operați în urgență, acesta a fost motivul pentru care au fost selectați, plus vârsta donatorului — de la donator tânăr trebuie să beneficieze un receptor tânăr”, a explicat doctorul.
Dr. Suciu a accentuat că, dacă într-un an IUBCvT Târgu Mureș realiza între 5 și 8 transplanturi de cord, în acest an a reușit deja 5 intervenții de acest gen, ceea ce dovedește că Agenția Națională de Transplant a funcționat bine: „În chirurgia cardiovasculară din Târgu Mureș se face performanță și mă bucur că putem să salvăm vieți”.
Mama tânărului care a primit cordul a spus că acesta suferea de insuficiență cardiacă de la vârsta de 3 ani, că a umblat extrem de des prin spitale, uneori și la fiecare trei luni, iar prin acest transplant speră ca viața lui să se îmbunătățească, să devină un om cu o viață normală. (Sursa: Agerpres)