Ştefan cel Mare, omagiat cu fast la Podul Înalt

Manifestare de amploare duminică, 2 iulie, la  Podul Înalt, acolo unde, în urmă cu 542 de ani, Ştefan cel Mare obţinea una dintre cele mai răsunătoare victorii, împotriva armatei otomane. Alături de organizatorii acţiunii şi de vasluienii care au ţinut să cinstească memoria marelui Ştefan, a fost prezent şi Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, cel care, pe 24 iunie, în parteneriat cu instituţiile administrative a mai multor judeţe, a iniţiat un proiect intitulat generic “Programul Ştefanian”

„Ştefan cel Mare şi Sfânt – Cavaler al Creştinãtãţii” este genericul sub care s-a desfãşurat, şi în acest an, Ziua Comunei Muntenii de Jos, organizatã de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” , Primãria şi Consiliul Local Muntenii de Jos, în colaborare cu Centrul Cultural „Podul Înalt”, cu Consiliul Judeţean, şi  Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. Manifestãrile au debutat, cu o serbare câmpenească,  Fanfara Bârlădeanca antrenându-i pe toţi cei prezenţi  la  cântec, joc şi voie bunã.

A urmat o slujbã de pomenire a eroilor neamului, la care au fost prezenţi atât organizatorii, cât şi autorităţile administrative ale judeţului, care au depus câte o coroană de flori la statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare.

Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean Vaslui a citit un „uric”, întocmit spre mulţumire celor care au venit să cinstească memoria celui care a dat „măreţie şi faimă” acestor meleaguri: “În această zi, vroim a pomeni şi a cinsti numele celui care a fost  baciul neamului nostru, străbunul nostru, Ştefan cel Mare, cel care a luat schiptrul  domniei Moldovei acum 560 de ani şi a fost mare purtător de biruinţă, strălucit gosapodar şi bărbat minunat. Şi va spunem vouă că niciunde vrednicia şi măreţia inimilor noastre  nu pot fi mai nimerit preţuite ca în ţinutul de legendă a Vasluiului, aici unde, cu ajutorul lui Dumnezeu , măritul voievod Ştefan, împreună cu oştenii săi,  a tăiat mâna cea dsreaptă a necredincioşilor .. Atunci moldovenii  au primit răsplată veşnică de la Dumnezeu şi  binemeritata laudă a creştinătăţii şi gloria unei izbânde pe care cerul a hărăzit să fie a lor. Aşadar, să ne găndim cu toţii la la vitejii Moldovei de la Podul Înalt Vaslui (…)”.

Zapisul, însoţit de o plachetă şi de un sigiliu ( pecetea Consiliului Judeţean) , a fost oferit spre aducere aminte celor care au venit să cinstească memoria marelui Ştefan.

Dănuţ Creţu, primarul comunei Muntenii de Jos, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Ciprian Trifan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi Eduard Popica, prefectul judeţului au evocat, rând pe rând,  personalitatea şi faptele de măreţie ale voievodului, rămas în conştiinţa colectivă ca un model de credinţă, un reper al spiritului şi conştiinţei Moldovei. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a ţinut să adreseze salutul Cetăţii Sucevei pentru locuitorii Vasluiului, precizând că “poate acum, mai mult decât oricând, e nevoie să ascultăm cuvintele lui Ştefan. Unitatea, înţelepciune, demnitate, curaj, sunt lucruri şi exemple care ne trebuie şi astăzi”.

Acesta ne-a vorbit şi despre un proiect iniţiat la Suceava, de promovare a obiectivelor ştefaniene, din România şi din Republica Moldova.

“Noi, la Suceava, a lansat “Programul Ştefanian”, în parteneriat cu Alba Iulia, Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Neamţ, Pătrăuţi, Repepublica Moldova, Ucraina şi, nu în ultimul rând, cu Vasluiul, pentru a pune în valoare patrimoniul şi personalitatea lui Ştefan cel Mare. Am lansat programul  pe 24 iunie, de Sânziene, la Suceava. Pe 25 iunie, au venit “soliile” în Cetatea de Scaun a Sucevei şi au citit mesajeleor. Vasluiul este un reper în acest program:  vorbeşte istoria, dar şi oamenii, pentru că am văzut un mare interes al celor de aici, al preşedintelui Consiliului Judeţean, al celor de la Muzeu, extrem de implicaţi şi de deschişi în a ne oferi ceea ce am cerut, pentru că la Suceava am anunţat lansarea “drumului lui Ştefan cel Mare”. Practic, încercăm să punem ,pe o hartă, obiectivele lui Ştefan, cu indicatoare turistice, astfel încât acestea să fie cunoscute şi vizitate de un număr cât mai mare de oameni.   Astăzi am fost şi la Curtea Domnească! Bravo Vasluiului, pentru ce am văzut acolo! O lucrare superbă! Tot astăzi, am vizitat Muyeul Judeţean şi am constatat că aveţi lucruri foarte frumoase, o istorie frumoasă, şi mă bucur că am putut să văd măcar o parte din ea aici. O să mă întorc cu drag aici!”, ne-a spus Gheorghe  Flutur.  

Manifestarea a continuat cu muzică şi voie bună. Locul oficialităţilor a fost luat de Lucian Onciu , directorul CJCPCT Vaslui şi de Romică Brunchi, directorul Căminului Cultural “Podul Înalt” Muntenii de Jos, care, cu umor şi spontaneitate, au prezentat artiştii care au urcat pe scenă:   Viviana Bulugu şi Ansamblul de dansuri populare  “Zăstrea Muntenilor”, Ansamblul folcloric “Mugurelul”, Ansamblul de dansuri al Consiliului Judeţean „Hora Vasluiului” , Orchestra “Rapsodia Vasluiului” şi soliştii ei, Cosmina Adam, Denisa Ciobanu, Lili Ciortan, Ioana Stoleru, George Forcos Palade, Bianca şi Ştefania Moldoveanu, Elena Milea.  Daniela Condurache şi Mihai Ciobanu au încheiat spectacolul muzical, iar finalul manifestării a fost marcat de un superb foc de artificii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.