Simpozion „DE LA PRINCIPATELE UNITE LA ROMÂNIA ÎNTREGITĂ”

Inspectoratul Școlar Judeţean Vaslui și Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui – în parteneriat cu Liceul Teoretic “Emil Racoviță“ Vaslui, Școala Gimnazială “Ștefan Ciubotărașu“ Lipovăț și Liceul Tehnologic “Ion Mincu“ Vaslui – organizează Simpozionul științific DE LA PRINCIPATELE UNITE LA ROMÂNIA ÎNTREGITĂ”. Acest eveniment se va desfășura miercuri, 25 aprilie 2018, ora 1000, în Sala „Arta” a Muzeului Judeţean Vaslui. Ampla manifestare științifică se înscrie în Programul Cultural „CENTENARUL MARII UNIRI” și este dedicată împlinirii a 100 de ani de la săvârșirea actului istoric al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Simpozionul științific „DE LA PRINCIPATELE UNITE LA ROMÂNIA ÎNTREGITĂ” are ca scop principal aducerea în prim-plan a evenimentelor istorice și a personalităților care au avut un rol major în realizarea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918. Se vor prezenta aspecte esențiale în evoluția ideii de unitate românească, cum ar fi: problema statului național, contextul intern și internațional al evenimentelor istorice care au dus la unirea tuturor provinciilor românești cu Țara, modul în care s-a înfăptuit Marea Unire etc. În fond, conştientizarea publicului larg asupra a ceea ce a fost şi semnifică acest important proces istoric finalizat la 1 Decembrie 1918 ne ajută să înțelegem modul în care generațiile anterioare au știut să realizeze idealul național de înfăptuire a României Dodoloațe.

Această activitate se desfășoară cu participarea profesorilor de istorie din zona VASLUI și are loc în cadrul Cercului pedagogic al acestora, dar la ea poate participa oricine dorește.

În acest sens, publicul interesat de acest eveniment este invitat să audieze următoarele alocuțiuni:

  • univ. dr. CRISTIAN PLOSCARU, Facultatea de Istorie, Universitatea ”Al. Ioan Cuza” Iași, Pașoptismul românesc. Problema statului național
  • Cercetător șt. dr. CORNELIU CIUCANU, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași, Marea Unire de la 1918. Context intern și internațional
  • LAURENȚIU CHIRIAC, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Contribuția Armatei Române la realizarea Unirii din 1918

Simpozionul științific se va încheia cu o vizită tematică la situl arheologic ”Curțile Domnești” din Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.