Ședința aniversară la Consiliului Judeţean Vaslui, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reînființare (galerie foto)

Astăzi, foști președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, dar și actualii și foști consilieri județeni au participat la ședința aniversară organizată de Consiliului Judeţean Vaslui, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la reînfiinţarea instituţiei. Printre invitați s-au aflat doi foști președinți, Ion Manole și Corneliu Bichineț , fostul primar al Vasluiului Victor Cristea, fostul deputat Ioan Dima, acum primar de Berezeni, fostul prefect Ion Țibulcă, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, etc. Alături de aceștia, a fost prezentă conducerea Prefecturii, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, însoțit de cei doi viceprimari, precum și Ioan Ciupilan, primarul orașului Huși.

Încă de la deschidere, la propunerea președintelui CJ Dumitru Buzatu, cei prezenți a fost ținut un moment de reculegere pentru cei care au fost pentru o perioadă în fruntea județului și pentru consilierii care nu mai sunt printre noi.

Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui a afirmat, încă de la deschidere, că în cei 30 de ani trecuți de la reînființarea instituției au existat perioade complicate, cu multe provocări, care au condus la profesionalizarea lucrătorilor din administrația publică județeană.”Sunt printre noi, în sală, colegi care au făcut parte din primul Consiliu Județean și vă mulțumesc că v-ați făcut timp să participați la această sărbătoare. E o sărbătoare a noastră, a tuturor și îi onorează pe toți cei care am făcut parte din Consiliul Județean. Au fost nişte ani complicaţi, schimbarea unei ordini sociale, nu se poate face niciodată cu foarte multă uşurinţă și nimeni dintre noi, chiar dacă aveam experiență în funcții de conducere, la începuturile activităţii nu era familiarizat cu prerogativele acestei instituţii administrative și nimeni dintre noi nu știa cu exactitate ce trebuie făcut. Cu toții ne-am pus la bătaie capacitatea noastră de înțelegere, dorința de a face bine, de a respecta legile, pentru ca în noua ordine socială să putem pune în mișcare și să facem să funcționeze aparatul administrativ. Sunt printre noi oameni cu o activitate deosebită în diverse domenii: juriști, economiști, profesori, ingineri, doctori. Iar acest lucru ne-a permis să abordăm activitatea desfășurată la Cj din punctul de vedere al unor oameni care aveau experiența multor ani de experiență în domeniul în care își desfășurau activitatea. asta le-a permis să facă față provocărilor date de administrația publică locală, o administrație nouă, care în cea mai mare parte era lipsită de rutină. Nu existau atunci primari cu trei mandate în spate, nu existau oameni cu experiență în administrația publică… Existau doar oameni care aveau dorința și putința de a face ca lucrurile să meargă. Aceasta a fost partea cea mai grea și cea mai frumoasă a activității membrilor de Consiliul Județean din perioada de început. Ulterior s-a completat cadrul legislativ, a început să se creeze o anumită rutină a administrației publice, în sensul bun al cuvîntului, şi s-a creat un lanț de profesionalizare. Avem consilieri care sunt la al doilea, al treilea mandat, astăzi avem de-a face cu un consiliu care are un grad înalt de profesionalizare. Sunt consilieri care au câteva mandate, au dobândit o pricepere suficient de ridicată ca să îndeplinească sarcinile pe care administraţia le cere.” a spus Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.

”Mă uit în sală și văd o parte dintre persoanele care în urmă cu 30 de ani am făcut un prim pas în activitatea Consiliului Județean. Primii patru ani au fost destui de frământați, foarte agitați. Plecam de pe un tărâm rigid, în care eram dirijați, și am trecut pe un tărâm în care trebuia să decidem de sine stătători ce trebuie făcut pentru această unitate administrativ-teritorială a județului Vaslui. Nu a fost ușor pentru noi. A fost o perioadă groaznică, cu un județ sărac în resurse financiare și resurse naturale, lipsindu-ne baza materială pentru dezvoltare”, a spus Ion Manole, cel care condus instituția în perioada 1996-2004.

”Am bucurii foarte mari în această instituție și am lucrat foarte bine cu cei doi colegi, Dumitru Buzatu și Vasile Mihalachi, Dumnezeu să-l ierte, fără să avem niciun protocol de colaborare și fără nicio semnătură. Acuma se fac alianțe, se desfac alianțe… Ca și la PMP: m-am dus la București și era un președinte, cînd m-am întors erau doi! eu vreau să vă doresc tuturor sănătate şi mult noroc şi să fiţi bucuroşi că în sala aceasta fiecare a contribuit prin votul său, prin vocaţia sa, prin stăruinţa sa, la bunul mers al treburilor în judeţul Vaslui. Eu nu voi accepta niciodată să se vorbească rău de județul Vaslui și, ați văzut de pe unde am mers, pe la posturile de televiziune, că am fost categoric împotriva celor care au denigrat și au făcut o imagine falsă a acestui județ, care este un județ bun. În acest moment, cred că cele mai inteligente figuri din Vaslui sunt aici. Peste doi ani de zile va fi un alt Consiliu Județean, cu alți oameni, mai tineri, poate cu unii care își păstrează mandatul. Eu nu pot să spun decît că m-am născut în acest județ, trăiesc aici, familia o am în acest județ și sunt mândru de ce se întâmplă în județul Vaslui ”, a afirmat Corneliu Bichineţ. care a deținut, în mandate succesive, atât funcția de vicepreședinte cât și pe cea de președinte a Consiliului Județean Vaslui.

La finalul şedinţei aniversare au fost acordate diplome şi plachete tuturor celor care au făcut parte din Consiliul Județean Vaslui.

Scurt istoric

Pe 4 aprilie se împlinesc 30 de ani de la reînființarea Consiliilor Județene, cu rol de coordonare a activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean. Consiliul Județean Vaslui are însă o istorie de peste 150 de ani, timp în care a fost desființat de trei ori. Pe 2 aprilie 1864 s-a votat legea pentru Consiliile Judeţene, în care principala menţionare era că în fiecare judeţ se statorniceşte un consiliu care se adună periodic şi reprezintă interesele locale, colective şi economice ale judeţului. În perioada comunismului, Consiliul Judeţean se numea Consiliul Popular Judeţean şi funcţiona după o lege din 1968. Instituţia Consiliului Judeţean a fost desfiinţată în anul 1938, fiind reînfiinţată în anul 1949 şi desfiinţată doar un an mai tarziu, ca urmare a reorganizării administrative pe modelul raioanelor şi regiunilor. După evenimentele din 1989 s-a ajuns la actuala modalitate de funcţionare a Consiliului Judeţean Vaslui. În prima sa formă, Consiliul Judeţean, potrivit Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, se alegea de către un corp electoral format din totalitatea consilierilor locali din judeţ, după ce consiliile locale erau legal constituite.