Warning: copy(/home4/r41733ziar/public_html//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home4/r41733ziar/public_html/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
Schimb de experiență româno-israelian în domeniul protecției copilului, la Pădureni - Ziarul de Vaslui

Schimb de experiență româno-israelian în domeniul protecției copilului, la Pădureni

O delegaţie formată din  23 de specialişti  în domeniul educaţiei şi protecţiei copilului din Israel,  a fost prezentă luni, 2 iulie, în comuna Pădureni în cadrul unei vizite de lucru organizată de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România (FICE)  și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. 

Aici s-a desfășurat Simpozionul ”Rolul comunității locale în prevenirea separării copilului de familie”, care s-a constituit într-un schimb de experiență extrem de interesant  care,  alături de alte manifestări științifice,  are rolul și de a consolidare parteneriatul inițiat între cele două state de către președintele FICE România, în persoana profesorului Toma Mareș, în urmă cu 20 de ani.

Nu au lipsit de la întâlnire nici reprezentanții instituțiilor organizatoare, dar nici reprezentanții autorităților județene: senatoarea Gabriela Crețu, președintele Dumitru Buzatu și vicepreședinții Ciprian Trifan și Vasile Mariciuc, din partea Consiliului Județean,  Mircea Gologan, subprefectul Județului Vaslui.

Cei prezenți au vorbit despre modul de organizare al instituțiilor sociale din România și din Israel, dar și despre problematicele sociale specifice fiecărei țări în parte.  Simpozionul a vizat abordarea globală, în vederea stabilirii unui set de măsuri reale și concrete în prevenirea separării copilului de familie, precum și delimitarea și coeziunea rolurilor instituționale în atingerea acestui deziderat. Evenimentul a cuprins o serie de prezentări științifice și practice ale reprezentanţilor instituţiilor de educație și asistenţă socială din spectrul public și privat din România și Israel, cu exemple de bune practici în domeniu. Temele abordate au generat discuții și dezbateri pe tematica întâlnirii.

”În județul Vaslui și nu numai, numeroşi copii continuă să fie separaţi de familiile lor naturale sau expuşi diferitelor forme de violenţă ori excluziune socială, iar acţiunile centrate pe protecție şi prevenire încă necesită atenție și implicare sporită. Sistemul de asistență socială a depus eforturi apreciabile pentru a face faţă situaţiei dar a devenit tot mai clar că cel mai eficient mod de a realiza o schimbare este promovarea acţiunilor ce permit copiilor să rămână în familiile lor, nu să ajungă în sistemul de protecţie. Toate instituţiile statului şi organizaţiile ce activează în plan national și internațional sunt de acord că prevenirea este net superioară protecţiei.

Scopul fundamental al serviciilor de prevenire a separării este acela de menţinere a copiilor în propriile familii, iar acest obiectiv poate fi atins printr-o colaborare profesională a serviciilor de asistenţă socială cu familiile aflate în situaţii de risc, precum şi printr-o abordare integrată a acestei problematici. Conştientizarea societăţii cu privire la rolul şi responsabilităţile pe care le are în domeniul prevenirii separării copilului de familie sa poate fi realizată doar prin implicarea reală şi efectivă a reprezentanţilor autorităţilor locale și centrale”, a spus Ionel Ștefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, explicând modul în care se asigură protecția copiilor instituționalizați, dar vorbind  și despre efectele migrației asupra copiilor.

Gazdă a evenimentului, primarul Temistocle Diaconu, a vorbit despre serviciile sociale acordate în Centrul de zi pentru copii ”Prietenia” Pădureni, dar a profitat de ocazie și pentru a le arăta musafirilor o parte din frumusețile comunei, ”perlă a satelor românești”, îmbiindu-i cu plăcinte calde coapte în vatră. Nu a lipsit nici muzica autentică, oferită într-un moment artistic susținut de un grup  instrumental local.

La final, nu au lipsit cuvintele de apreciere, rostite de reprezentanții FICE România și FICE Israel care au concluzionat că specialiștii din ambele țări au aflat lucruri interesante, unele din exemplele de bună practică putând fi preluate și de colegii din țara parteneră. Cei doi au avut și o surpriză, primind în dar căte un tablou realizat de Constantin Mardare, fost beneficiar al serviciilor sociale, acum angajat al DGASPC Vaslui.

De precizat , vizita efectuată de delegația israelană se înscrie într-o tradiţie îndelungată, urmată consecvent de 20 de ani, timp în care peste 400 de specialişti români şi peste 400 de specialişti din Israel au realizat schimburi de experienţă, seminarii, conferinţe, toate contribuind la cunoaşterea reciprocă a practicilor şi strategiilor privind copiii aflaţi în dificultate. (Mihaela Zărnescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.