Săli pline la a treia ediţie a Festivalului “Zilele teatrului tânar”
Duminică, 29 septembrie, Sala Casei de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul vasluian venit la reprezentaţia piesei de teatru”12 Oameni Furioşi”, o adaptare după Reginald Rose, spectacolul de licență, promoția 2019, al al UNATC București. În distribuția spectacolului s-a regăsit şi vasluianca Victoria Moraru, cea care a decis în urmă cu 3 ani să urmeze cursurile facultății de profil. Spectacolul a făcut parte din rândul reprezentaţiilor oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui , în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului “Zilele teatrului tânar”
Într-o sală anexă a unui tribunal, 12 juraţi, aleşi în conformitate cu regulile sistemului juridic american, oameni de vârste diferite, de profesii diferite, cât se poate de diferiţi ca indivizi trebuie să îl condamne la moarte sau să îl achite pe un tânăr acuzat de patricid. Juraţii au asistat la partea publică a procesului, au ascultat mărturiile şi, din câte se pare, nu vor avea defel o misiune dificilă. Mai toate dovezile şi toţi martorii îl incriminează pe nevăzutul tânăr. Juraţii în cauză pătrund cu paşi siguri în sala ce le-a fost rezervată, constată nemulţumiţi că acolo e din cale afară de cald, că nu funcţionează ventilatoarele. Motive în plus să dorească să părăsească cât mai repede spaţiul acesta închis, masiv, neprimitor. Mai ales că unii au deja un program făcut. Numai că pe neaşteptate, unul dintre ei, creează o breşă în convingeri şi în unanimităţi.
Interesul spectacolului şi marele merit al absolvenţilor UNATC a constat în felul în care au reuşit să convingă spectatorii să urmărească lărgirea acestei breşe, repoziţionările unora dintre protagonişti. Pentru că alegerea spectacolului, o dramă psihologică, cu numeroase răsturnări de situaţie, a fost o mare provocare, nefiind deloc simplu pentru proaspeţii absolvenţi, să devină convingători în pielea unor personaje cu o bogată experienţă de viaţă. Şi totuşi, tinerii au făcut-o! Cu dezinvoltură şi cu naturaleţe, cei 12 oameni frumoşi de pe scenă, au reuşit să ţină publicul aproape, până la final. Desigur, vedeta serii a fost vasluianca Victoria Ecaterina Moraru, a cărui emoţii (mărturisite înainte de începerea spectacolului) nu i-au alterat calitatea jocului actoricesc, reuşind să intre pe deplin în pielea unui jurat răbdător, dornic să facă dreptate, şi care, cu un accent moldovenesc delicios, a militat pentru o decizie unanimă cinstită.
La finalul spectacolului, tinerii actori au fost aplaudaţi în picioare, au primit flori şi multe felicitări.
“Mulțumim, Vaslui! Am avut un public generos în emoție și energie și o gazdă călduroasă! Mulțumim pentru încurajare și susținere, ne-a făcut o mare plăcere să ne petrecem seara alături de dumneavoastră și sperăm să repetăm experiența cât de curând posibil, cu ajutorul domnului Lucian Onciu, căruia îi mulțumim foarte mult pentru invitație”, au spus la final tinerii actori, care şi-au îndreptat mulţumirile directorului CJCPCT Vaslui, iniţiatorul Festivalului “Zilele teatrului tânar”, dar şi un susţinător înfocat al tinerilor artişti vasluieni.
“Sunt tot mai multe voci care spun că Festivalul de Umor “Constantin Tănase”, desfăşurîndu-se o dată la doi ani, este mult prea puţin şi încercăm, din 2015, să completăm oferta cu un suflu nou, iniţiind “Zilele teatrului tânar”. Am ajuns la a treia ediţie şi încercăm ca anul viitor, atunci când se vor împlini 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului de Umor, să încercăm crearea unei noi secţiuni dedicată şcolilor de teatru din România. Astfel, o să invităm să susţină spectacole facultăţile de teatru din Bucureşti, Iaşi, timişoara, Cluj, Târgu Mureş şi chiar din Chişinău. Sper eu ca aceasta să creeze conţinut pentru Centrul Cultural “Dimitrie Cantemir” care, atunci când va fi dat în folosinţa, va crea o alternativă la oferta pe care noi o facem în mod obişnuit publicului.
Sunt extrem de încântat de ceea ce s-a întâmplat în cele trei zile. “Zilele teatrului tânar” se maturizează, pentru că e nevoie de timp ca un nou produs cultural să intre în conştiinţa oamenilor. Tinerii au nevoie să li se dea încredere, să li se ofere circumstanţe favorabile, pentru a oferi ceea ce ştiu. În continuare suntem angrenaţi în felul în care se făcea teatru în trecut. Pe bună dreptate, am avut foarte mari actori, dar consider că este obligatoriu să le acordăm şansa întâlnirii cu publicul şi celor care sunt la început de drum, şi exact asta am făcut.
Victoria Moraru a decis să urmeze facultatea de teatru după ce a participat la două proiecte iniţiate de instituţia noastră, două ateliere de teatru finalizate cu spectacole: unul coordonat de Sorin Poamă, celălalt de Radu Ghilaş, de la Teatrul Naţional din Iaşi. Vom acorda astfel de şanse tuturor celor care vor să urmeze un astfel de drum.
În acest moment, “Zilele teatrului tânar” se adresează tinerilor care şi-ar dori să facă teatru, studenţilor la teatru şi, nu în ultimul rând, actorilor vasluieni care se pot prezenta în faţa pubicului de acasă. Suntem dispuşi să oferim acest credit tuturor celor care au un produs artistic, în aşa fel încât să îi motivăm. Prin această metodă, a”paşilor mărunţi”, sper să avem un teatru de proiecte. Există un teatru de repertoriu la Bârlad, dar cred că se pot pune bazele unui teatru de proiecte pentru copii şi tineret în oraşul Vaslui.
Este îmbucurător că am avut săli pline în toate cele trei zile, dar punctul culminant a fost în ultima seară când toate cele peste 500 de locuri din Sala Mare a Casei de Cultură au fost ocupate. Încet, încet, suntem luaţi în serios şi ne luăm şi noi în serios acest proiect şi, veţi vedea, că de la o astfel de idee lucrurile pot creşte, pentru că sunt tot mai multe voci care, repet, spun că e nevoie de o ritmicitate ceva mai mare în ceea ce priveşte teatrul într-o formulă organizată, în aşa fel încât să le oferim oamenilor repere de calitate în ceea ce priveşte mişcarea teatrală.
Acest festival are propria lui identitate şi eu cred tot mai mult în generaţia tânără, pentru că am văzut în cele trei zile oameni cu potenţial foarte mare. E încurajator, pentru că te motivează şi publicul, atunci când feedback-ul este imediat şi când constaţi că ceea ce faci este apreciat. De asta cred eu că “Zilele teatrului tânar” are viitor la Vaslui”, ne-a declarat Lucian Onciu. (Mihaela Zărnescu)