S-a dat start campaniei de vaccinare antigripală

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a primit primele 1.250 de doze de vaccin, dintr-un total de aproximativ 40.000 de doze solicitate ca fiind necesare pentru acoperirea vaccinală a tuturor categoriilor considerate “de risc”. Totodată a început monitorizarea şi raportarea cazurilor de viroze respiratorii.

Dozele de vaccin antigripal care au ajuns la Vaslui în această primă tranşă au fost deja distribuite în judeţ. Au prioritate la vaccinare personalul din cele trei spitale, dar şi angajaţii Serviciului de ambulanţă. În următoarea perioadă, dozele de vaccin antigripal vor ajunge şi la medicii de familie, iar Direcţia de Sănătate Publică îndeamnă populaţia să facă vaccinul antigripal din timp, solicitând medicilor de familie imunizarea. Iarna trecută, de pildă, judeţul Vaslui a înregistrat mii de îmbolnăviri cu viroze respiratorii, dar şi câteva zeci de cazuri de gripă, iar un bărbat în vârstă de 57 de ani, neimunizat, a decedat ca urmare a infectării cu virusul gripal, dar şi pe fondul unor afecţiuni medicale preexistente. Direcţia de Sănătate Publică Vaslui insistă pe recomandarea ca pacienţii să se prezinte la medic de la primele semne de boală, să evite pe cât posibil colectivităţile când sunt afectaţi de viroze respiratorii şi, foarte important, să evite automedicaţia

La nivel naţional, campania gratuită de vaccinare antigripală, derulată de Ministerul Sănătăţii, este în plină desfăşurare. Potrivit informaţiilor oficiale, au fost achiziţionate 1,5 milioane de doze de vaccin pentru a fi administrate persoanelor din categoriile de risc. Vaccinul acoperă 4 tulpini gripale în formula recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.