”Recoltă” bogată pentru Poliția Rutieră, după ce s-a mutat pe drumurile rurale

În noaptea de 15/16 august a.c., polițiști din structurile de poliție rutieră și ordine publică ale Poliției Municipiului Vaslui au acționat preventiv-reactiv  pe raza municipiului Vaslui și a comunelor Poienești, Ivănești, Dragomirești, Pungești, Gârceni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Tăcuta, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier pe drumurile publice și prevenirii accidentelor rutiere.  În cadrul activităților au fost verificate peste 60 de vehicule și legitimate peste 80 de persoane. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 9.700 lei. Dintre acestea, 15 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice).

De asemenea, au fost reținute 3 de permise de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele : conducerea sub influența alcoolului (2), circulație pe sensul opus de mers (1), iar cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare sunt : înmatriculare suspendată (valabilitate I.T.P. expirată) și transport în regim de închiriere neautorizat.

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 5 infracțiuni la regimul rutier.

Astfel, sâmbătă, 15 august a.c., ora 19:41, polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 247, pe raza localității Telejna, comuna Zăpodeni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în Bulgaria, condus de către un bărbat de 31 de ani, din comuna Dănești, județul Vaslui. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu avea eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,24 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili modalitatea în care  i-a fost încredințat autoturismul spre a fi condus, în condițiile în care, la momentul depistării, proprietarul (un bărbat de 49 de ani, din comuna Dănești) se afla în autoturism, în calitate de pasager.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere”.

 **

În aceeași seară și la aceeași oră, polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Călugăreni, din municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Iași, condus de către un tânăr de 19 ani, din comuna Costești, județul Vaslui. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu avea eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Totodată, polițiștii au efectuat cercetări pentru a stabili modalitatea în care  i-a fost încredințat tânărului autoturismul spre a fi condus, stabilind că acesta ar fi fost închiriat fără a fi deținută o licență în acest sens, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 1.000 lei, complementar fiind dispusă şi suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului pe o perioadă de 6 luni, prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere”.

 ***

În data de 15 august a.c., ora 23:05, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Vaslui – Biroul Poliției Rutiere, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Rădeni, comuna Dragomirești (intersecția drumului județean DJ 243 cu drumul comunal DC 139), județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, al cărui conducător prezenta halenă alcoolică.

Bărbatul în vârstă de 25 de ani, din municipiul Bacău, județul Bacău, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule!

Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public.

Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate.

Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!

One thought on “”Recoltă” bogată pentru Poliția Rutieră, după ce s-a mutat pe drumurile rurale

Comentariile sunt închise.