O carte pe zi: ”Negustorul de manuscrise”, de John Grisham

”-Îmi pare rău, dar sunt șocată. Mi-e imposibil să nu mă simt ca și cum aș fi urmărită. Ce vrei de la mine?

-Te rog, Mercer, informațiile noastre au fost adunate prin metode demodate folosite de detectivi. Nu am văzut nimic ce nu trebuia să vedem.

-Dar e înspăimântător, nu crezi? Spioni profesioniști care mi-au scotocit trecutul…. Ce știi despre prezent? Ce anume știi despre situația mea profesională de acum?

-Funcția ta se desființează.

Deci am nevoie de o slujbă?

-Așa presupun.

-Asta nu e o informație publică. De unde știi cine e angajat sau concediat la Universitatea North Carolina?

-Avem sursele noastre (…) E important să deținem cât mai multe informații.

-Pentru ce?

-Pentru slujba pe care ți-o propunem. Dacă spui nu, plecăm pur și simplu și aruncăm dosarul tău. Nu vom divulga niciuna din informațiile pe care le deținem.”

Un roman plăcut, cu un subiect care incită cititorul. O carte despre cărți, manuscrise vechi, ediții princeps, autori consacrați, o piață de carte care nu va exista nici în douăzeci de ani la noi în țară și labirintul pieții negre de carte.

Povestea pleacă de la un jaf de la subsolul bibliotecii realizat in total de 5 persoane. De acolo se vor fura manuscrisele nepretuite ale maretului scriitor F. Scott Fitzgerald pentru a fi vandute mai apoi pe piata neagra. Insa jaful perfect nu se intampla in aceasta carte. Doi sunt arestati, insa manuscrisele raman de negasit.FBI a fost pe punctul de a rezolva cazul in primele 24 de ore. Unul dintre hoti a lasat o pata de sange la locul faptei, fiind prins impreuna cu partenerul sau. Ceilalti s-au speriat si au disparut impreuna cu manuscrisele.

Este doar rezumatul succinct al primului capitol, pentru că de aici apar personaje bine conturate, o scriitoare plină de datorii și proprietarul unei  biblioteci impresionante, plină cu ediții princeps, ediții rare și extrem de scumpe.

Nu este o carte extrem de alertă, dar este una din categoria celor în care firul poveștii te prinde, nici nu știi când întorci paginile, din dorința de a afla cât mai multe informații. Evident, subiectul este pe placul tuturor iubitorilor de cărți.  Ce poți să ceri mai mult decît o carte cu și despre cărți?!

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene