Realizările şi nerealizările primarului Vasile Pavăl în prima jumătate a anului 2017
La sfârşitul primului semestru al anului 2017, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a ţinut să treacă în revistă, în cadrul unei conferinţe de presă, principale realizări ale acestei perioade, problemele cu care s-a confruntat, proiectele aflate în derulare dar şi pe cele care vor fi demarate în perioada următoare, menite să continuie procesul de modernizare a oraşului.
La debutul conferinţei de presă, primarul Vasluiului a ţinut să precizeze situaţia bugetului. Realizat în procent de 54,71%, cu aproape cinci procente peste cel estimat, bugetul municipiului, provenit din încasarea taxelor şi impozitelor, dinTVA, fonduri europene şi fonduri ale ministerelor, se ridica la un indicator bun.
“Firesc ar fi fost să găsim acest indicator şi pe zona de cheltuieli, dar aici avem doar 42%. Cauzele care au dus la nerealizarea cheltuielilor se duc pe zona de investiţii. Nu am avut însă probleme pe zona de funcţionare a serviciilor, igienizare şcoli, reparaţii curente de străzi, asistenţă socială şi acordare de subvenţii, neavând plăţi restante. În paralel, programul de investiţii e în plină desfăşurare, trimestrul trei este de bază şi, sperăm ca vremea să ne permită să lucrăm şi în trimestrul patru.
Programul de investiţii al acestui an prevede continuarea lucrărilor vechi, demararea unor lucrări noi şi pregătirea unor proiecte pentru anul viitor”, a spus Vasile Pavăl.
Potrivit acestuia, în acest moment pe lângă zonele stradale pe care s-a lucrat sau încă se lucrează, s-a reuşit finalizarea sălii de sport de pe str. Donici, sală a cărei recepţie va fi făcută în această săptămână, s-a făcut licitaţia pentru sistematizarea Parcului Tineretului şi s-a semnat contractul care vizează modernizarea întregii zone dintre Bazar şi str. Huşului, inclusiv str. Costache Negri.
“Am încheiat contractul pentru parcarea din zona Teoclinic, dar sunt probleme pe str. Avram Iancu. Au fost probleme cu firma care câştigase licitaţia, am scos din nou lucrarea la licitaţie, a licitat o singură firmă, din Iaşi, şi când i s-au cerut nişte clarificări la documentaţia depusă nu au mai raspuns, astfel încât am fost nevoiţi să o anulăm. Vom începe lucrările pe strada Republicii, din Crucea Gării până la Gara CFR, după care, pentru că nu putem restricţiona circulaţia simultan pe două artere de circulaţie principale din oraş, vom realiza lucrări pe str. Traian.
În luna august, va apărea pe SEAP o mare investiţie, cu trei obiective: bazarul, un complex comercial, care se va ridica în faţa Kauflandului, la stradă , şi avem un constructor care şi-a anunţat intenţia de a construi tot acolo un număr de 300 de apartamente. Planul de zonă va fi pus în această lună în discuţia Consiliului Local. Vorbim de lucrări ample care vor transforma str. Decebal dintr-o stradă de centură într-o stradă de interior”, a spus primarul Vasile Pavăl.
Acesta şi-a exprimat şi speranţa ca proiectele ce vizează realizarea centurii oraşului, să fie finanţate din fonduri europene, dar şi intenţia de a prelua, dacă se aprobă, două segmente de drum naţional, care fac ca localnicii din zona Rediu-CFS să aibă nevoie de roviniete pentru a putea circula.
Potrivit primarului municipiului Vaslui, oraşul a primit 27,7 milioane lei, prin alocare directă pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu extindere a îndeplinirii obiectivelor până în anul 2022. Cea mai mare sumă, 22 milioane, este direcţionată către transporturi.
“Suntem semnatari ai Convenţiei de la Paris iar Comisia Europeană pune mare accent pe transportul electric ca modalitate de reducere a poluării. Prin urmare, ne-am propus dezvoltarea troleului. Am “aşezat” o autogară şi linii, dar nu sunt suficiente. Nu avem un depou, pe care ne-am propus să îl construim în zona Oborului, şi vreau să leg zonele oraşului cu linii spre Zona Industrială, prin faţa CET-ului, cu întoarcere prin Rediu, să legăm de Liceul Procopiu şi Liceul Mincu, spre Delea, pe strada Castanilor şi Ştefan cel Mare-centru şi o “bretea” până în centrul Moara Grecilor. Tot pe această finanţare vrem să realizăm un pasaj subteran în Crucea Gării, cu debuşee pe cele patru străzi. Am vrut şi parcare, dar nu există aprobări decât pentru capetele de troleu. Sume, mult mai mici, avem alocate şi pe celelalte trei axe din Program: repunerea în circuit a siturilor industriale căzute, reabilitarea unor clădiri în care se desfăşoară activităţi culturale şi construirea de creşe şi grădiniţe. În urma unei analize pe care am făcut-o la nivelul oraşului, avem un mare deficit pe creşe, iar proiectele noastre vizează construirea a două astfel de unităţi: una pe strada Traian, cealaltă în 13 decembrie, dar şi a unei grădiniţe , tot pe 13 Decembrie”, a mai spus Vasile Pavăl.
Vasile Pavăl, primarul Vasluiului, are însă şi o serie de nemulţumiri. Unele sunt legate de “seriozitatea” celor care participă la licitaţii sau de ritmul în care se desfăşoară unele lucrări. “Sunt total nemulţumit de ritmul proiectelor de investiţi, de constructori care au căştigat licitaţii şi ba n-au roabă, ba n-au maşină, ba n-au una, ba n-au alta! Nu e doar la Vaslui lipsă de constructori serioşi, cu echipă şi forţă de muncă. Mulţi dintre ei evită să lucreze în oraş datorită condiţiilor specifice, preferând lucrări fără cabluri, copaci, stâlpi, avize, etc… Salariile mici au făcut ca oamenii calificaţi să plece în alte ţări şi, mai nou, există o lipsă şi de proiectanţi. Legea Salarizării va obliga şi angajatorii să ofere salarii mai mari şi poate oprim exodul forţei de muncă.
Tot pe lista nemulţumirilor se înscrie patrimoniul care se degradează şi pe care noi nu putem să îl preluăm din diferite motive. Este vorba de Palatul Copiilor, unitatea militară, Casa de Cultură, sala de sport, cinematografele. Probabil este unul la Bucureşti care este plătit să le numere. Dacă îi iei hârtiile, ce mai face?! Îl laşi fără obiectul muncii…
Nu pot termina infrastructura pe străzile unde trebuie realizate reţelele de apă şi aici am rămas mult în urmă. Toată treaba asta cu contestaţiile la licitaţii nu face decât să ne întârzie fără niciun rost. Oricine are chef, cu motiv sau fără, contestă licitaţiile câştigate de alţii. Asta ne întârzie, dar nici unul care cauzează aceste întârzieri, fără motiv, nu păţeşte nimic. Cumva ar trebui reglementată această situaţie, pentru că nu este normală şi ar trebui luate nişte măsuri coergitive faţă de cei care contestă licitaţiile fără niciun temei, astfel încât nu putem gestiona o lucrare cu termene precise.
Nu ultima mea supărare este legată de deşeuri. Am închis groapa de gunoi, cum ni s-a cerut, şi acum trimitem gunoiul la Brăila, cu cheltuieli imense. Ne batem joc de banii contribuabililor. O să ajung să pun gunoiul în tren, să îl trimit la Bucureşti, dacă nu se rezolva mai repede această problemă!” a afirmat primarul Vasluiului.
Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Dragoş Cazacu a prezentat, în cifre, activitatea serviciilor sociale. “ Pe Legea 17/2000 avem angajate, ca îngrijitori la domiciliu, 23 de persoane, 139 de familii beneficiază de serviciile Cantinei de Ajutor Social, s-au realizat 80 de planuri de servicii sociale şi trei anchete pentru darea copiilor în plasament, au fost efectuate 93 de anchete sociale şi sunt monitorizate 29 de familii cu copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Anul trecut, Primăria a înfiinţat Centrul de Zi “Bucuria”, unde copii cu risc de abandon şcolar, din familii defavorizate, primesc un pachet complet de servicii sociale.
În ceea ce priveşte creşele, din păcate, în 2017 a scăzut numărul de locuri, fapt datorat normelor sanitare care prevăd un anumit număr de copii pe spaţiul existent. Astfel, dacă în 2016 în cele trei creşe au fost159 de locuri, anul acesta acestea au scăzut la 124. Ne aflăm în situaţia în care 53 de locuri sunt ocupate de copii care au fost înscrişi şi anul trecut şi avem doar 71 de locuri disponibile pentru 106 dosare depuse. La Legea 448, privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, avem 165 de asistenţi personali, angajaţi ai primăriei, la care se adaugă plata a 502 indemnizaţii, pentru cei care nu au optat pentru asistent personal. La corturile amplasate de Primărie s-au prezentat până acum pentru verificarea tensiunii un număr de 6.457 de persoane, cele cu probleme grave fiind îndrumate către specialişti”, a precizat Dragoş Cazacu.
Reprezentanţii Primăriei au bifat şi activităţile culturale, multe la număr, cele desfăşurate pînă acum atingând apogeul în luna august, când Primăria se va implica în organizarea Festivalului Internaţional Ţhora din Străbuni” şi va organiza Zilele Oraşului, cînd vasluienii vor putea participa la spectacole oferite de Iris şi Felicia Filip, Randi sau de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal.
Felicitări. Dacă în comentariul făcut pe fb. a fost scăpat ceva, poate din cauza tastaturii. Mult spor în ce faceţi. Cu stimă
Solomon