Proiectele transfrontaliere, motiv de întâlnire între primari din Vaslui şi cei din Republica Moldova
O nouă sesiune de depunere de proiecte în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova, cu finanţare nerambursabilă europeană a fost motivul pentru care marţi, 27 iulie, Consiliul Judeţean (CJ), împreună cu filiala Vaslui a Asociaţiei Comunelor din România, a organizat o întâlnire de lucru între primarii vasluieni şi basarabeni pentru a deschide calea unei viitoare colaborări. Au răspuns acestei invitaţii14 primari din raionul Cantemir, Republica Moldova, şi 20 de primari din judeţul nostru
“În luna septembrie, va fi lansat Ghidul pentru măsurile din cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova, urmând ca în noiembrie să fie deschisă sesiunea de depunere de proiecte transfrontaliere. Timpul este scurt, trebuie încheiate parteneriate între comune de pe o parte şi de pe alta a Prutului, identificate nevoile comune şi întocmite proiectele şi cererile de finanţare. Este doar un prim pas în colaborarea între comunităţile din cele două ţări, aceasta putând fi extinsă şi pe alte programe transfrontaliere, cu alte proiecte prin care se pot accesa fonduri europene nerambursabile”, a spus Cristina Vasiliu, şefa Serviciului Dezvoltare Locală, Management Proiecte şi Informare Europeană din cadrul CJ Vaslui.
“Consiliul Judeţean Vaslui a sprijinit şi sprijină astfel de proiecte transfrontaliere, pentru că prin implementarea lor se uşurează povara asupra bugetelor locale în realizarea unor obiective de strictă necesitate pentru comunităţile locale. Am mai implementat astfel de parteneriate cu Republica Moldova, dar şi cu Ucraina, pentru dezoltarea de obiective comune. Vom sprijini primarii logistic şi, în limita posibilităţilor, financiar, pentru asigurarea cofinanţării. Cred că va fi nevoie să colaborăm mai intens pentru a atrage cât mai multe finanţări nerambursabile europene”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreşedintele CJ Vaslui.
În cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova, vor fi finanţate proiecte transfrontaliere de tip hard, şi soft, cu o finanţare mai mică. Măsurile viyeayă sprijin în educaţie, cercetare tehnologică şi inovaţii, promovarea culturii locale şi conservarea patrimoniului istoric, îmbunătăţirea accesibilităţii regiunilor, dezvoltarea reţelelor şi sistemelor de transport şi comunicaţii, rezolvarea problemelor comune în domeniul securităţii şi siguranţei cetăţenilor, inclusiv în cazul situaţiilor de urgenţă, prin dotarea cu echipamente sau implementarea de strategii comune. Se poate obţine finanţare atât pentru reabilitarea sau crearea de elemente de infrastructură: drumuri, apă şi canalizare, dispensare medicale, centre sociale, şcoli, grădiniţe, cât şi pentru dotarea celor existente, elaborarea de strategii comune sau organizarea de schimburi de experienţă între specialiştii din ambele ţări.