Proiect: „Respect Mama, Respect Viața”, în comunitățile din județul Vaslui
Fundația World Vision România și MSD România desfășoară campania „Respect Mama, Respect Viața” în comunitățile din județul Vaslui
Sunt incluse în proiectul „Mame pentru Viață: Viața pentru Mame”, comunele Rafaila, Todirești, Dumești, Laza, Poienești, Ivănești Pungești, Rebricea, Vulturești, Osești.
Sub sloganul ‘Nici o mama nu trebuie să mai moară dând viață’, Fundația World Vision România susține Campania Respect Mama.Respect Viața.
Astfel , tema principală a acestei campanii este sănătatea mamei ca o garanție a sănătății generației viitoare.
În cadrul campaniei se face apel pentru constituirea Alianței pentru Sănătatea Mamei din România, un mecanism de solidaritate și capacitare a societății civile și societăților profesionale de a sprijini autoritățile în soluționarea barierelor întâmpinate de femeile gravide, în special cele vulnerabile,în accesarea serviciilor de îngrijire pentru mama și nou născut.
În 2015 s-au înregistrat oficial, în România, conform Institutului National de Statistică:
— 201.023 născuți vii: 19474 ( 1 din 10) din acești nou născuți aveau mame adolescente sub 19 ani
— 700 mămici nu împliniseră 15 ani la data la care au dat naștere unui alt copil.
— 70447 avorturi raportate oficial in 2015. Din acestea, 6431 avorturi la adolescente între 15-19 ani
— 38 861 de femei nu au ajuns niciodată la medic pana la naștere, adică una din cinci.
Numărul femeilor care nu își permit sau nu au educația să meargă la medic a crescut alarmant și în mediul urban. Sursa datelor — Evenimente Demografice — Inst. Național de Statistica, Prof N Suciu, Presedinte SOGR, Director INSMC Alexandrescu Rusescu.
Mortalitatea maternă în 2015 se afla la nivelul de 14,4 la 100000 de nou născuți, situând România pe primul la acest capitol, la un nivel dublu față de media UE, de 10 ori mai ridicat față de Polonia și Austria, de 3 ori mai mare față de Bulgaria.
De aceea pentru a preveni aceste probleme lunar în cadrul proiectului ‘Mame pentru Viață. Viață pentru Mame’, educatorii comunitari împreună cu reprezentantul World Vision România desfășoară sesiuni de informare cu privire la sarcina, spațierea optima a nașterilor, drepturile gravidei și calendarul de consultații și investigații în sarcină, sănătatea reproductivă, sarcinile nedorite, importanța unei igiene intime corecte, importanța vizitelor la un medic de specialitate, dar și metodele contraceptive, care pot preveni o sarcina nedorită.
Până acum au fost informate peste 1700 de adolescente, femei gravide și mame din comunitățile Rafaila, Todirești, Dumești, Laza, Poienești, Ivănești Pungești, Rebricea, Vulturești, Osești, dar și din liceele din județul Vaslui și Negrești.
Populația totală a acestor comune este de aproape 38.500 de locuitori, din care sunt peste 5.700 de femei fertile, cu vârsta între 15 și 40 de ani. 75 de furnizori de servicii medicale din județul Vaslui, vor fi beneficiari ai platformei de educație online.
Acțiuni incluse în proiect:
* Elaborarea și promovarea de cursuri de învățare de la distanță pentru personalul medical, puse la dispoziție prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente.
* Facilitarea accesului femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informațiilor și mediatizarea relației dintre personalul medical și femeile din cadrul grupului vulnerabil. Se utilizează tehnologia de telefonie mobilă pentru a oferi femeilor asistență de planificare familială și asistență prenatală.
* Creșterea capacității autorităților locale și centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală și de planificare familială.
* Grupul vizat de proiect include fiecare dintre axele menționate mai sus: medici de familie/ medici de planificare familială, asistente medicale, asistente comunitare, mediatori sanitari pentru populația de etnie romă, moașe, clinici/specialiști în planificare familială și obstetrică și ginecologie, personal din maternități din zonele urbane de proximitate (225 de beneficiari direcți), precum și cele 15.000 de femei care sunt beneficiari direcți în zonele rurale.
Proiectul desfășurat de World Vision se derulează pe o perioadă de trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din 3 județe — Vaslui, Dolj, și Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.
Proiectul ‘Mame pentru viață. Viață pentru mame’ este finanțat din fonduri câștigate de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii 3 ani. MSD for Mothers este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD și experiența în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume.
Despre proiectul MSD for Mothers
MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers în Statele Unite și Canada) este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza științifică și de business a MSD — precum și resursele financiare ale companiei și experiența în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial — pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluții durabile, axate pe îmbunătățirea calității îngrijirii medicale a mamelor, precum și pentru creșterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.
Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide și la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de țări din întreaga lume. Mai multe informații pe http://merckformothers.com/
Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creștină care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Inspirată de valorile creștine, fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezență în România, fundația a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în 400 de comunități din 8 județe.
World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităților și a membrilor acestora, pentru a realiza o viața împlinită pentru fiecare copil.
Despre MSD România
Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaționale cu prezență locală. Cu un accent constant pe inovație și știință, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de rețetă și vaccinuri) și medicamente de uz veterinar.
MSD este prezent în arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hepatită C, HIV, antibiotice și antifungice pentru îngrijire spitalicească, antiinflamatoare. În plus, MSD are un portofoliu divers de vaccinuri pentru copii și adulți. Datorită inovațiilor în portofoliul curent și în portofoliul de R&D din hepatită C, HIV și vaccinuri — un exemplu recent fiind vaccinul candidat împotriva Ebola — MSD deține la nivel global o poziție de lider în boli infecțioase. În același timp, compania dezvoltă soluții inovatoare pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții pacienților care luptă cu cancerul.