Învăţământul preşcolar vasluian, exemplu de bună practică pentru educatorii din ţară (foto)
Peste 80 de cadre didactice din judeţele Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Tulcea şi Vaslui , dar şi de la o grădiniţă din Todireşti, Republica Moldova, au fost prezente sămbătă, 27 mai, la Grădiniţa cu PP nr. 3 Vaslui, la un schimb de experienţă privind metodele creative de predare la nivel preşcolar . Întâlnirea a făcut parte din proiectul regional „Grădi-Atelierul Creaţiei”, coordonat de de Grădiniţa cu PP nr. 39, Brăila, proiect care are ca obiectiv dezvoltarea creativităţii şi imaginaţiei copiilor, îndemânării şi talentului, simţului artistic şi perspicacităţii, a capacităţii de exprimare în toate domeniile de activitate, de a încuraja spiritul de echipa, colaborarea şi sprijinul reciproc.
Alături de reprezentanţii instituţiilor partenere în proiect, la acţine au mai fost prezente prof. Cristiana Botan, inspector şef adjunct al ISJ Vaslui, Daniela Lefter, reprezentant al Casei Corpului Didactic Vaslui, Adina Mihalache, reprezentantul Primăriei Vaslui şi, nu în ultimul rând, inspectorul pentru educaţie timpurie prof. Popescu Zoica, care a coordonat desfăşurarea activităţii la Vaslui.
Îmbrăcate în costume populare, educatoarele din Vaslui şi-au primit musafirii cu pâine şi sare. Mesajele de bun venit, prezentarea pe scurt a rezultatelor obţinute în învăţământul vasluian, a posibilităţilor de dezvoltare continuă şi a proiectului, au precedat un spectacol artistic susţinut de elevii grădiniţelor din ora;. Cu inocenţa specifică vârstei, cei mici au demonstrat cadrelor didactice venite din ţară că, la Vaslui, educatoarele reuşesc să transforme copiii în adevăraţi artişti, capabili să transmită, prin cuvânt, mişcare şi culoare, emoţii intense.
“Prin acest schimb de experinenţă la nivel regional ne-am propus să promovăm experienţă didactică pozitivă în legătură cu activităţile din cadrul proiectelor educaţionale iniţiate şi promovate de grădiniţele participante, această având un rol deosebit de important în educarea copiilor preşcolari. Un alt scop este de a încuraja iniţiativele de succes în rândul cadrelor didactice, crearea oportunităţii unui schimb de experienţă, valorificarea experienţelor obţinute în cadrul procesului instructiv educativ în vederea creşterii calităţii în învăţământul preşcolar. Totodată acest schimb de experienţă a fost gândit că o modalitate de dinamizare a relaţiilor dintre instituţiile partenere, dar în mod special a cadrelor didactice din învăţământul preşcolar ”, ne-a precizat prof. Zoica Popescu, reprezentantul ISJ Vaslui.
Programul zilei a cuprins şi vizitarea Grădiniţelor cu PP nr 14 şi 15 din Vaslui şi a obiectivelor culturale ale oraşului Ş Curţile Domneşti, Muzeul Judeţean “ Ştefan cel Mare” şi Parcul Copou. La finalul zilei s+au schimbat impresii şi s+au tras concluzii, cadrele didactice prezente prima data la Vaslui declarându-se impresionate nu numai de calitatea învăţămânului, de profesionalismul celor de aici şi de implicarea administraţiei loocale în crearea unor condiţii excelente pentru desfăşurarea actului educativ, ci şi de frumuseţea oraşului şi a oamenilor lui, departe de percepţia avută până acum.
Ca rezultat concret al întâlnirii de la Vaslui, fiecare cadru didactic prezent a primit o mapă, realizată cu contribuţia educatoarelor din Vaslui, cuprinzând exemple de jocuri didactice cu activităţi bayate pe creativitate, ca modele de bună practică, ce pot fi aplicate oriunde cu succes.