Proiect legislativ: Nu previi boala, plăteşti tratamentul

Românii care vor refuză să se vaccineze ar putea fi obligaţi să suporte costul tratamentului dacă fac acele boli care puteau fi prevenite. Aşa stabileşte un proiect semnat de aproape 130 de parlamentari. Chiar şi bolnavii de cancer ar fi puşi la plată.
Românii trăiesc, în medie, cu 10 ani mai puţin decât ceilalţi europeni. Foarte mulţi mor de cancer, de boli cardiovasculare sau de alte afecţiuni care pot fi prevenite.
Sunt motive pentru care aleşii vor o lege a prevenţiei. Toţi românii, chiar şi cei neasiguraţi, ar beneficia de servicii gratuite. Cei care vor refuza în scris să participe la programele de diagnostic precoce ar putea fi puşi la plată în caz de îmbolnăvire.
De exemplu, dacă o femeie află că are cancer la sân în stadiul III după ce a refuzat mamografia gratuită, poate fi obligată să suporte o parte din costurile terapiei. Un hipertensiv care nu merge la controlul cerut de medic ar plăti totul, inclusiv pentru concediul de boală. Sancţionaţi ar fi şi adulţii care refuză să se vaccineze.
Acum există un singur program pentru diagnosticul precoce al cancerului.
Femeile între 25 şi 64 de ani pot face gratis teste Babeş-Papanicolau chiar dacă nu au semne de boală. Dar numai jumătate dintre medicii de familie s-au înscris în programul gratuit. Rezultatele vin târziu fiindcă sunt prea puţini anatomopatologi.
Pentru cei care se menţin sănătoşi sunt propuse… stimulente în bani.
Potrivit proiectului, bonusurile de la casa de asigurări vor fi transferate într-un cont personal de economii doar pentru cheltuieli cu sănătatea. Ca să primească stimulentele, titularul trebuie să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz. să demonstreze că respectă întocmai sfaturile medicilor. În plus, trebuie să arate că participă la competiţii sportive.
Proiectul este în dezbatere publică până la 1 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.