Profesori și personal didactic auxiliar de la Colegiul Economic ,,Anghel Rugină“ Vaslui, la un curs de perfecționare în Franța
În perioada 24-29 aprilie 2023, un grup de cinci reprezentanți ai Colegiului Economic ,,Anghel Ruginǎ“,Vaslui, cadre didactice (Filip Alexandru, Dima Laura, Burghelea Cristina-Mihaela) și personal didactic auxiliar (Burechițǎ Daniela Natașa, Caragațǎ Mihaela Georgeta), au participat la cursul de formare ”Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention“, organizat de Teacher Academy, în Paris, Franța, în cadrul Acreditării Erasmus+, Proiect pentru mobilități în domeniul Educație Școlară “ANTI-BULLYING STRATEGIES“ nr. 2022-1-RO01-KA121-SCH-000059892.
Cadrele didactice si personalul didactic auxiliar au avut nevoie sa își îmbunătățească abilitățile de comunicare, pentru a preveni conflictele, bullying-ul/ cyberbullying-ul in relația cu colegii, elevii si părinții acestora. Acest curs a fost creat pentru profesorii care doresc să înțeleagă dinamica grupului, rezultatele pozitive și negative ale conflictelor, comportamentul agresiv, agresiune și diverse „roluri” jucate în studiu de caz. Participanții au învățat despre diferitele tipuri de conflict și cum să le folosească drept oportunitate de mediere și posibila soluționare. Înțelegerea fenomenului de bullying s-a realizat prin activități despre empatie, ascultare activă și reformulare ca instrumente puternice în difuzarea conflictelor și întărirea relațiilor. Participanții au abordat strategii, cum ar fi medierea între egali, activități în timpul cercului, jurnalul de clasă și cum pot fi folosite eficient în clasă.
Bullying-ul/ cyberbullying-ul sunt situații foarte grave și frecvente care au adesea un impact negativ pe termen lung asupra celor implicați (tulburări de comportament, depresie, stima de sine scăzută, părăsirea timpurie a scolii, șomaj etc.). Profesorii si personalul didactic auxiliar trebuie să își crească gradul de conștientizare cu privire la diferitele tipuri de intimidare verbala, psihologică și fizică și intimidare cibernetica, cunoștințe despre diferitele tipuri de hârțuire si hârțuire cibernetică, să aibă capacitatea de a face diferența între conflicte normale și intimidare/intimidare cibernetică.
Participarea la acest curs de perfecționare a deschis posibilitatea de îmbogățire a abilităților de comunicare și a fost un prilej benefic de documentare cu privire la metodele de funcționare din instituțiile de învățământ europene. Să fii european înseamnă să-ti păstrezi identitatea, „să-ți prețuiești rădăcinile”, pentru că diferențele culturale înseamnă diversitate și motive de sărbătoare; să înțelegi, să respecți și să conviețuiești în pace.