Problemele romilor, în atenţia Prefecturii

Sala „Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Administrativ din Vaslui a găzduit marţi, 16 august 2016, şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru romi, aflat în coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Vaslui.
La ȋntâlnire au fost prezenţi prefectul Judeţului Vaslui, Daniel Olteanu (foto), consilierul pentru minoritatea romă de la Instituţia Prefectului, Florin Rumanescu, inspectorul şcolar responsabil cu problemele romilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Sorinel Trufia, consilierul juridic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Ofelia Pais, președintele Partidei Romilor Bârlad, Sorin Răducanu, precum şi mediatori şcolari şi sanitari din judeţul Vaslui.
Principalele subiecte aflate pe ordinea de zi au fost cunoaşterea personalului care activează ȋn comunităţile de romi, pe linie de educaţie şi mediere sanitară, identificarea şi soluţionarea problemelor ȋntâmpinate ȋn cadrul acestor comunităţi, şi modalităţile de suplimentare a numărului de mediatori şcolari la nivelul judeţului Vaslui.
De asemenea, a fost luată ȋn discuţie posibilitatea aprobării, de către Ministerul Sănătăţii, prin dispoziţie, a angajării mediatorilor sanitari ȋn localităţile ȋn care numărul persoanelor de etnie romă este mai mare de 700, după cum rezultă din datelor deţinute de Biroul Judeţean pentru Romi.
Potrivit inspectorului şcolar responsabil cu problemele romilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Sorinel Trufia, principala problemă a comunităţilor de romi rămâne abandonul şcolar, pe fondul situaţiei financiare precare. Inspectorul a arătat că mediatorii şcolari au un rol important ȋn conştientizarea populaţiei de etnie romă cu privire la faptul că educaţia poate contribui la o mai bună integrare a romilor ȋn societate.
Prefectul Judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, a menţionat că, ȋn vederea elaborării unui plan de măsuri pentru reducerea abandonului şcolar ȋn rândul etniei rome, nu trebuie neglijat rolul liderilor locali din comunităţile de romi: „Liderii comunităţilor de romi sunt adevăraţii factori de decizie care, dacă doresc să ajute etnia, trebuie să ȋnţeleagă cât de importantă este educaţia. Copiii romi, dacă vor să-şi dea o şansă ȋn viaţă, trebuie să meargă la şcoală! Dacă reuşim să găsim ȋmpreună soluţii pentru abandonul şcolar, vom rezolva şi o parte din problemele legate de siguranţa publică, protecţia socială, starea precară de sănătate a populaţiei rome și atitudinea generală faţă de societate!”
Prefectul Daniel Olteanu a subliniat că doreşte ca identificarea nevoilor specifice etniei rome să se afle şi pe agenda de discuţii a ȋntâlnirilor cu reprezentanţii comunităţilor locale din judeţul Vaslui, care vor avea loc cu ȋncepere de săptămâna viitoare: „În cadrul acestor discuţii, ȋmi doresc să punem oamenii pe primul plan, şi problemele cu care aceștia se confruntă, ȋnaintea oricăror teme referitoare la infrastructură sau proiecte de administraţie locală. Dacă din zece probleme semnalate găsim rezolvări pentru trei sau patru, vom face un pas ȋnainte. Contez pe implicarea activă a liderilor de opinie, care trebuie să ȋși asume rolul de parteneri ai autorităţilor locale pentru sprijinirea tuturor celor care trăiesc ȋn comunităţi vulnerabile”, a precizat prefectul Judeţului Vaslui, Daniel Olteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.