Prevenirea delincvenţei juvenile, predată elevilor de către polițiști
Având în vedere faptul că, şi în acest an, una din priorităţile Poliţiei Române este prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţea Vaslui au avut pe parcursul ultimelor două săptămâni mai multe întâlniri cu elevi de gimnaziu şi de liceu.
Aceste activităţi vor continua, până ce elevii vor intra în vacanţă şcolară, la mai multe licee şi şcoli de pe raza judeţului Vaslui. Poliţiştii explică prevederile legislative în funcţie de vârsta elevilor, nivelul de cunoaştere şi înţelegere, pe mai multe paliere:
- respectarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice;
- formarea conduitei preventive a elevilor în calitate de participanți la traficul rutier, ca pietoni, pasageri in autovehicule, biciclişti sau conducători de mopede/autovehicule;
- respectarea prevederilor legale şi de siguranţă în ceea ce priveşte articolele pirotehnice (având în vedere această perioadă din an, când sunt comercializate şi folosite intens astfel de obiecte şi în contextul Planului naţional de acţiune ,,Foc de artificii”).
Elevii au fost informaţi cu privire la sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prevăzute de Legea 61/1991, exemplificându-se în mod concret abaterile pe care adolescenţii le comit în mod frecvent. În ceea ce priveşte implicarea acestora în infracţiuni, ca autori sau victime, poliţiştii le-au adus la cunoştinţă prevederile legii în ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, persoanei, integrităţii corporale sau sănătăţii şi contra libertăţii şi integrităţii sexuale.
Tinerii conducători auto au fost avertizaţi cu privire la riscurile accidentelor rutiere în condiţiile unei conduite imprudente şi/sau agresive, precum şi a gravităţii consecinţelor în cazul nerespectării normelor rutiere. Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere în care sunt implicaţi tinerii sunt lipsa de experienţă, înclinaţia spre viteză excesivă şi teribilism, tendinţa acestora de a nu respecta prevederile legale, carenţele în educaţia rutieră.
De asemenea, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase le-au adus la cunoştinţă adolescenţilor unele evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Aceştia au aflat că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului, şi doar în anumite situaţii, strict reglementate prin lege.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.