Posibile SCURGERI RADIOACTIVE la doar 230 km de Vaslui

Presa de peste Prut informează despre o scurgere radioactivă produsă la Uzina metalurgică din Râbniţa (Transnistria), în urma căreia nivelul radiaţiei în jurul sitului – aflat la circa 140 de kilometri distanţă de Chişinău  și la 230 km de Vaslui- ar fi depăşit de 300 de ori norma admisă. Incidentul s-a produs la începutul lunii martie în Transnistria, însă mass-media de la Chişinău de abia acum a putut să informeze opinia publică, după ce guvernul moldovean a confirmat – cu întârziere – producerea incidentului, potrivit portalului Ştiri din Moldova

Administraţia separatistă de la Tiraspol ar fi încercat să ascundă incidentul, dar informaţii au apărut, din surse anonime, pe reţelele de socializare. Incidentul, care ar fi avut loc în 5 martie, a fost confirmat de către Biroul pentru Politici de Reintegrare al guvernului de la Chişinău.

‘Confirmăm că un astfel de incident a avut loc în cursul lunii martie, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale’, se menţionează într-un comunicat al instituţiei citate. ‘La faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor incidentului’, afirmă acelaşi comunicat.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de persoane în echipamente speciale şi cu măşti pe faţă. Însă angajaţilor uzinei li s-a cerut să treacă sub tăcere incidentul, iar unii ar fi fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona afectată. ‘Oamenii se tem să nu-şi piardă locul de muncă şi de aceea tac’, se arată în postare.

Specialiştii de la Chişinău susţin că, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă. Însă speculaţiile curg în valuri pe reţelele de socializare, în unele dintre postări făcându-se analogii cu avaria de la Cernobîl de acum 30 de ani, când în primele zile de la incident autorităţile sovietice au evitat să facă publică catastrofa.

Site-ul televiziunii TV8 din Moldova, care preia programele postului de televiziune rusesc NTV, îl citează pe fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, care a spus că ar fi vorba despre arderea unor metale care au emis radiații.

„Informațiile au fost verificate și au parvenit de la patru angajați care lucrau la cuptor în schimburi diferite. Aceștia au presupus că în cuptor au fost arse metale care avea cu radiații ionizante: alfa sau beta, care ar fi periculoase dacă intră în contact cu pielea sau sunt inhalate”, a spus Șevciuk, potrivit căruia cuptorul s-a stins din cauza că ar fi funcționat sistemul de protecție.