“Expo Zoo Agroind”, la Vaslui

În perioada 7-8 septembrie 2017 are loc la Vaslui ediţia a XV-a a expoziţiei pentru zootehnie, tehnică agricolă şi industrie alimentară – EXPO ZOO AGROIND Vaslui.

Potrivit organizatorilor, anul acesta se doreşte a fi cea mai mare expoziţie de animale din România, astfel vor participa peste 60 de fermieri, crescători de animale cei mai reprezentativi din zona Moldovei cât şi cele cinci staţiuni de cercetare din zootehnie din România cât şi Facultatea de Zootehnie de la Iaşi.

Vizitatorii vor putea admira şi aprecia peste 120 de exemplare din specia taurine din diverse rase de lapte sau carne, cum ar fi: Angus, Charolaise sau Limousine, Holstein cât şi rase autohtone ca Bălţată cu negru sau roşu românească, Brună de Maramureş şi rase pe cale de dispariţie cum ar fi Sura de Stepă.

La specia ovine vor fi prezente în expoziţie peste 250 de capete din diverse rase, de exemplu Karakul cu toate varietăţile de culoare, Ţurcană sau Oaia cu cap negru (Carabaş) dar şi exemplare din rase de import Suffolk şi aşa mai departe. Cum stână fără câini nu se poate, vor fi prezente exemplare canine din rasa ciobănesc mioritic, carpatin şi de bucovina.

Din această expoziţie nu vor lipsi păsările, de la prepeliţe, găini din rase de genofond cât păsări de ornament. Pentru ca tabloul să fie complet, vor fi expuse şi exemplare de cabaline din Herghelia Naţională de la Dumbrava, Neamţ, dar şi din mediul privat.
În cadrul expoziţiei va fi organizată o stână tradiţională.

În acelaşi timp, în cadrul unui workshop, se vor prezenta ultimele rezultate de interes ale cercetării ştiinţifice şi a tehnologiilor moderne în zootehnie, serviciilor de consultanţă apicolă. Facultatea de Zootehnie din Iaşi va prezenta în expoziție câteva exemplare de vaci din rasa Fleckvieh de la Ferma Didactică Rediu Iași, recent modernizată și populată cu animale printr-un proiect european. De asemenea, va fi reprezentată printr-un stand de carte de specialitate, cât şi alte materiale informative cu noutaţi în domeniu de mare interes ştiinţific şi utilitate practică, dar vor fi expuse şi echipamente utilizate în zootehnie şi nu numai.

Manifestarea va avea loc sub patronajul  Prefecturii judeţului Vaslui, Primăriei Vaslui, Consiliului Judeţean Vaslui, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui, Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie şi a Oficiilor din judeţele Moldovei, asociaţiilor crescătorilor de bovine şi ovine din judeţele Moldovei, cu participarea unităţilor zootehnice, staţiunilor de cercetare şi dezvoltare rurală şi a multor crescători individuali, dornici de a-şi prezenta rezultatele muncii lor.

Potrivit organizatorilor , expoziția se dorește a fi cea mai mare manifestare de acest gen din România. Se vor acorda corda premii de excelenţă pentru animalele expuse în urma unei bonitări realizate de o comisie formată din specialişti de la staţiunile de cercetare, Facultatea de Zootehnie de la IAŞI şi ANARZ.

La eveniment și-au confirmat prezența și Petre Daea, ministrul Agriculturii, dar şi omologul său din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.