Portret de candidat: Mihai Silviu Lungu, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Pușcași
Nume, profesie: Mihai Silviu Lungu, 46 ani, silvicultor , jurist
Data naşterii: 3 iunie 1974
Stare civilă: căsătorit, 2 copii
Studii: absolvent al Liceului Silvic din Câmpulung, al Școlii Postiliceale Silvice și al Facultății de Drept și Administrație Publică
Activitate profesională:
- 1996 -2012 – Direcța Silvică, pădurar în comuna Pușcași
- 2012-2016 – viceprimar al comunei Pușcași
- 2016-prezent – Direcța Silvică, responsabil compartiment pază-protecție, păduri private în cadrul Ocolului Silvic Brodoc, 2012-2016
Reporter: Domnule Mihai Lungu, cine este omul din spatele CV-ului?
Mihai Silviu Lungu: Sunt un om tenace, care atunci când și-a propus să facă un lucru, îl face. Indiferent cât durează și cât de greu este. Sunt mai introvertit, nu râd doar pentru a face pe plac cuiva, dar nici nu încerc să duc oamenii cu vorbe, să fac promisiuni fără acoperire. Eu cred că sunt un om corect în tot ceea ce fac și mizez foarte mult pe asta. Nu îmi plac ”clanurile”, asocierile șmecherești și nu sunt adeptul ”boieriilor”. Primarul și toți cei din aparatul primarului sunt acolo să îi reprezinte pe oameni și să le reprezinte interesul, nu să își rezolve propriile afaceri.
În altă ordine de idei, sunt un om pasionat de sport! Am reînființat echipa de fotbal din comună, am fost în Liga a V-a, acum suntem în Liga a IV-a, am făcut un stadion, pe care l-am trasat chiar cu mâna mea…Și aș vrea să dezvolt tot ceea ce înseamnă sport în comună, în măsura în care spațiul ne permite.
Reporter: Când și de ce aţi intrat în politică?
Mihai Silviu Lungu: Am intrat în politică în anul 2004, atunci când s-a reînființat comuna Pușcași, din dorința de a face ceva pentru comuna nou înființată. Am intrat în PSD, alături de domnul Nicolae Ignat, cel care a fost primar în comună din 2004 până în 2019. Atunci celelalte partide erau destul aproape inexistente în peisajul politic din comună, nu prea aveai opțiuni. În 2012 am fost ales viceprimar al comunei, până în 2016, când am demisionat din funcție. m-am întors la slujba mea, apoi am avut șansa să particip la un concurs de promovare Organizat de Ocolul Silvic și am urcat într-o altă funcție. Am rămas consilier local până în luna iunie, când am acceptat oferta PNL de a candida pentru funcția de primar din partea acestui partid politic.
Sunt la finalul celui de-al treilea mandat de consilier local, așa cum spuneam, am fost și viceprimar timp de patru ani, timp de 16 ani am fost pădurar în zonă, iar toate astea fac să cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comuna și oamenii din comună. Îi cunosc bine și mă cunosc bine.
Lucrul cel mai important mi se pare a fi comunicarea cu oamenii. Un bun primar este cel care este aproape de cei pe care îi reprezintă, care vorbește cu ei , le ascultă necazurile sau părerile și încearcă , atât cât se poate, să îi ajute. Domnul Ignat avea un stil anume: îi asculta pe oameni, chiar dacă nu putea să îi ajute personal, le dădea un sfat. Uneori oamenii nu au nevoie neapărat de sprijin financiar, ci de sprijin moral, de o îndrumare.
Reporter: Candidati pentru funcția de primar al comunei Pușcași. Care sunt proiectele pe care le propuneți cetațenilor din zonă?
Proiectele sunt multe și aș putea să le enumăr pe scurt:
- Accesul la internet al tuturor locuitorilor comunei, necesar mai ales elevilor
- Monitorizarea video a comunei, cu scopul de a preveni faptele antisociale
- Modernizarea sistemelor de apă, suplimentarea volumului de apă din sistem in toate satele componente, parte din programul “Apă pentru comuna Puscasi”. Avem izvoare în zonă, pot fi captate, iar problema apei, atât de acută acum, ar fi relativ simplu de rezolvat
- Vrem să stopăm exodul elevilor din ciclul gimnazial către școlile din oraș, iar renovarea Școlii Puscași și continuarea proiectului Școala Nouă ar fi un pas important în acest sens. Vorbim de o școală nouă, cu o bibliotecă nouă, cu o sală de sport, cu laborator IT. Practic, vrem să oferim toate condițiile care se regăsesc în școlile din oraș, astfel încât să nu mai avem copii din clasele I-VIII care , dimineața, să se urce în autobuz pentru a merge la o școală din Vaslui.
- Înființarea unui cămin cultural și modernizarea bibliotecii din cadrul Școlii Gimnaziale Pușcași sunt obiective dedicate tot educației.
- Ne-am propus să motivăm copiii să învețe, prin premierea tinerilor olimpici, a premianților, atât studenți și elevi cât și a masteranzilor, parte din programul “O educație bună, viitor strălucit”.
- Un proiect de suflet este deschiderea unui centru de zi pentru bătrânii și copii defavorizați, unde bătrânii și copiii din comună să își spună problemele unor consilieri specializați, parte din programul: “Grijă pentru copiii și batrânii comunei”
- Marirea suprafetei de teren intravilan in vederea construirii de locuite. Infiintarea unei piete agroalimentare in care locuitorii comunei sa-si valorifice produsele cat si incurajarea acestora sa acceseze proiecte in vederea dezvoltarii legumiculturii.
- Dezvoltarea pe plan sportiv a comunei, prin continuarea proiectului denumit Racova-Puscasi, cat si infiintarea de alte sectii sportive cum ar fi sah si handbal.
- Construirea unei Sali de Sport in zona stadionului comunal.
- Implementarea de proiecte europene mari care sa fie tentante pentru constructori ca volum de lucru
- Construirea strazii de la intrarea in sat Teisoru in acelasi proiect cu strada Barladului.
- Construirea drumului de acces in localitatea Valea Tirguluiprin Ripa Floarei in proiect cu strada nr 2 din aceiasi localitate.
- Modernizarea tuturor strazilor adiacente din localitatea Poiana lui Alexa.
Reporter: Aveți proiecte multe și frumoase, dar care necesită și foarte multe resurse financiare. Cum le veți realiza?
Mihai Silviu Lungu: Majoritatea prin fonduri europene. Evident, bugetul local este foarte mic și este direcționat către lucrările de funcționare și gospodărire a comunei. O evaluare și monitorizare atentă a programelor de finanțare, realizarea de proiecte viabile și accesarea liniilor de finanțare este singura posibilitate prin care se pot face investiții de anvergură. Adăugând și o echipă de oameni competenți și conștiincioși, care să lucreze la întocmirea acestor proiecte, nu se poate să nu reușești.
Reporter: Cum veți promova proiectele, în cazul în care nu veți avea un Consiliu Local majoritar partidului pe care il reprezentati?
Mihai Silviu Lungu: Mi-aș dori ca în Consiliul Local să fie oameni dedicați comunei și să nu fie motivați doar indemnizația lunară pe care o primesc. Mi-aș dori chiar să fie voluntară această funcție și să vină acolo doar oamenii care sunt interesați de binele comunei. Vreau să fie oameni care știu ce votează, oameni care comunică, care se implică, oameni reprezentativi pentru localnicii din zonă. Sunt oameni care nu au foarte multă carte, dar care au o experiență de viață și, dacă te uiți ce au făcut , nu poți decât să îi respecți. În ceea ce îi privește pe tineri, cred că ar trebui să punem accentul pe cei cu studii. În Consiliul Local nu primează culoarea politică, ci binele comunității. Acest lucru vreau să îi fac să înțeleagă pe toți cei care vor fi în echipa de consilieri a Primăriei Pușcași.
Reporter: Care sunt atuurile dumneavoastră în faţă celorlalţi candidaţi? De ce ar trebui să vă voteze oamenii din comună?
Mihai Silviu Lungu: Oamenii din comună mă cunosc foarte bine, vor evalua și vor vota cum cred ei că e mai bine. Eu am experiența necesară și știu că te pui în slujba cetățenilor înainte de toate. Nu cred într-o campanie dusă pe denigrarea candidaților, dar lucrurile trebuie schimbate în Primărie. Acum, acolo echilibrul este ținut de secretarul comunei, un băiat deosebit, care numai moașă comunală nu este. Nu e în regulă și lucrurile trebuie schimbate. Așa cum am spus, oamenii mă cunosc foarte bine și, în final, ei vor decide ce fel de primar vor.
(Material de propagandă electorală executat de SC REAL4MEDIA SRL la comanda PNL Vaslui. Cod mandatar: 21200012)