Pentru trei zile, Vasluiul se transformă în capitală a folclorului european

Considerat cel mai important eveniment cultural organizat anul acesta în judeţ, vineri, la Vaslui, va debuta  cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor ”Hora din Străbuni”. Festivalul se va desfăşura în perioada 30 iulie-1 august şi va reuni ansambluri folclorice din România, Polonia, Serbia, Ucraina, Albania, Bulgaria și Republica Moldova. Astfel, timp de cinci zile, Vasluiul se va transforma într-un centru cultural fascinant, în care costumele populare și folclorul românesc autentic vor sta la aceeași masă cu folclorul popoarelor invitate, nu doar în Centrul Civic, acolo unde se vor desfășura zilnic spectacole, ci și pe străzile orașului: în prima zi într-o paradă, care va pleca din Parcul Copou-Liceul Mihail Kogălniceanu-Arhive- Piața Independenței (Secu -n.r.), apoi, în fiecare seară, ateliere de dans în Parcul Copou,  ,în parcul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului și în Stația CFR Vaslui.  Ultima seara va fi una de excepție, o seară în care închiderea Festivalului va fi făcută de Ansamblul Național Academic ”Joc”, din Republica Moldova și, în recital, de Mioara Velicu.  Organizatorii au respectat regulile impuse în perioada pandemiei, dar îi invită pe vasluieni la spectacol. ”Iar dacă  unii nu sunt mulțumiți, nu au decât să  îi bată cu Jandarmeria pe vasluieni…”, a afirmat ironic Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

 

Organizatorii acestei ediții ( Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui și Primăria Vaslui), ne asigură că prezenţa la festival, chiar dacă nu cuprinde formații de pe alte continente, ca în anii trecuți,  este una de excepţie, iar dorința de a fi gazde bune este pe măsura dorinței de a promova imaginea județului nostru și, implicit, pe cea a României. Potrivit directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Vaslui, Lucian Onciu, faptul că totuși la Vaslui se desfășoară festivalul și în acest an este un lucru remarcabil, în contextul în care alte patru mari manifestări de gen din țară au fost anulate.

Acesta este susținut de Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean  Festivalului:“Manifestările culturale de genul, după cum ați auzit, sunt puține în țară. Noi ținem foarte mult ca să se desfășoare chiar dacă poate nu mai are anvergura pe care a avut-o în trecut, dar ținem să păstrăm aprinsă flacăra aceasta a tradiției. Vom inaugura și alte activități, sper să terminăm anul acesta și Centrul Cultural de la Casa Armatei.  Ținem să păstrăm sâmburele acesta de cultură pe care îl avem, să îl facem să crească, alături de Festivalul de Umor Constantin Tănase” și alături de un alt festival pe care îl vom inița anul acesta, un festival de muzică corală, pe care vrem să îl facem de talie internațională”

” De mâine, așteptăm venirea artiștilor, iar nouă nu ne rămâne decât să fim gazde exemplare ale acestui mare eveniment. Am organizat acest eveniment, împreună cu Consiliul Județean și CJCPCT Vaslui, până în cel mai mic detaliu, iar reușita va fi a noastră, a tuturor. În acest an, ca să putem veni în întâmpinarea tuturor vasluienilor, vom amplasa în Centrul Civic un ecran, iar spectacolul va putea fi văzut de toți cei aflați în perimetrul Pieței. Sperăm că vasluienii vor fi și de această dată  alături de noi și vor aprecia evoluția tuturor artiștilor. Ne-am propus să reînviem activitățile culturale din municipiul Vaslui. Astfel, mâine seară (joi, n.r.), în Parcul Copou , îi invităm pe vasluieni la concertul susținut de Corala Armonia, urmează Zilele Culturale ale municipiului Vaslui, Festivalului de muzică corală “Gheorghe Cucu și, la finalul lunii august, Open Camp, unde suntem parteneri. Invităm publicul să se bucure de aceste evenimente” , a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. 

Ca de obicei, evenimentul reprezintă un bun prilej şi pentru ansamblurile populare din judeţul Vaslui, care, dacă vor reuşi să se facă remarcate, ar putea participa ca invitate la festivalurile internaţionale de gen organizate de țările prezente în acest an la Festivalul „Hora din străbuni”.

De precizat, anul acesta intrarea în perimetru amenajat este liberă, restricțiile fiind doar cele impuse de pandemie.

Președintele Consiliului  Județean și-a exprimat  însă speranța ca locuitorii orașului să participe în număr cât mai mare la cel mai de amploare eveniment cultural al acestui an: ”Sperăm ca piața să fie plină de cetățeni. Noi ne  ocupăm de așezarea acelor scaune în forma legală,  impusă de acele reguli care au adus niște rezultate ”foarte bune”, dar publicul nu îl putem opri. Ba chiar îl invităm în număr cât mai mare, iar dacă  unii nu sunt mulțumiți, nu au decât să  îi bată cu Jandarmeria pe bieții vasluieni. Am auzit acuma că se pregătesc alte reguli, pentru că, am auzit acuma, virusul ăsta este mai periculos decât cel precedent și se transmite și prin flatulență. Probabil o să facă o Hotărâre de Guvern prin care să stabilească distanța de tragere. Haideți să fim serioși! Noi ne străduim să avem stocuri de medicamente și tot ce trebuie, iar unii tot inventează tot felul de prostii din astea, ca să poată cheltui alți bani, care, la final se constată că au fost cheltuiți inutil.  Dacă oamenii stau înghesuiți în supermarket, acolo nu e problemă! Problema începe să fie în piață, unde oamenii dacă se apropie 10 centimetri mai mult de distanța stabilită prin Hotărâre de Guvern, gata, sunt atacați! Eu zic că trebuie să găsim soluții decente să supraviețuim , dar și să convețuim.  Lăsând gluma la o parte, sperăm să nu fie vreo situație conflictuală, legată de aceste reguli!”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.