Portret de candidat: Ioan Todirașcu, candidat PNL la funcția de primar al comunei Oșești

Nume, profesie:  Ioan Todirașcu, asistent  social

Vârsta: 45  ani

Studii: absolvent al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”  Iași, .

Activitate profesională:  2004-2020 – asistent social la Primăria Oșești, membru în Colegiul Național  al Asistenților Sociali din România

Reporter: Domnule Ioan Todirașcu, cine este omul  din spatele CV-ului?

Ioan Todirașcu: Nu sunt o persoană conflictuală, meseria pe care mi-am ales-o nu poți să o faci dacă nu iubești oamenii, nu îi înțelegi și nu încerci să îi ajuți. În același timp poate unora le pot părea rigid, pentru că un asistent social face atât cât îi permite legea să facă. Dar eu cred în comunicare și, de fiecare dată când nu am putut să ajut concret pe cineva, am încercat măcar să îi explic de ce nu pot face mai mult, l-am îndemnat către alte instituții competente. Mie nu îmi place să mint oamenii, să fac promisiuni fără acoperire… Cei mai mulți apreciază asta, apreciază că ești corect. Nu imi plac conflictele și cred că fiecare trebuie să își asume ceeea ce face, fie că este bine, fie că este rău. Suntem oameni, nu suntem perfecți și nu cred că arătând cu degetul spre alții, care au greșit,  e o dovadă că eu sunt mai bun.

Reporter: Când și de ce aţi intrat în politică?

Ioan Todirașcu:În 2017, când am candidat la alegerile parțiale, tot din partea PNL, considerând că experiența mea în cadrul Primăriei, unde m-am ocupat și de achiziții o bună perioadă de timp, ar putea fi  pusă în slujba comunității.  Atunci am pierdut la o diferență  de 18 voturi.  A fost o experiență, mi-am dat seama unde am greșit, între timp am schimbat lista de consilieri, am făcut o echipă bună și sper ca de data aceasta să reușim să obținem un rezultat mult mai bun.

Reporter: Candidati pentru funcția de primar al comunei Oșești. Care sunt proiectele pe care le propuneți cetațenilor din zonă?

Ioan Todirașcu: Prioritatea mea ca viitor primar va fi asfaltarea celor 7,5 kilometri de drum sătesc din Buda. Este un proiect la care am lucrat încă de pe vremea fostului primar Lefter, dar care nu a fost finalizat . La acest moment, proiectul este aprobat, am înteles că s-a fãcut licitația pentru studiu de fezabilitate si proiectare. Tot la capitolul infrastructură, se încadrează terminarea drumului în satul Pădureni, și asfaltarea drumurilor  sătești din Oșești și Ruginoasa-Băneasa. Practic, mi-am propus asfaltarea tuturor drumurilor din comună. Tot prioritate o constituie realizarea rețelei de canalizare în satul Pădureni

A doua prioritate este urgentarea construirii celor două grădinițe: cea de la Oșesti, căreia i s-a fãcut fundația și cecea de la Buda, care a rămas la stadiu de zidărie. Avem nevoie de cele două grădinițe, dar mai ales de Școala din Buda.

Proiectul meu de suflet, pe care țin tare mult să îl realizez, este înființarea unui Centru medico-social pentru bătrânii din zonă. Avem foarte multe persoane din zonă pe care le-am dus la centrele existente în județ. Populația este relativ îmbătrânită, sunt mulți tineri plecați în străinătate sau în diferite orașe  ale țării, iar părinții rămân singuri, fără ajutor. Îmi doresc un centru în care bătrânii să primească cazare, masă, îngrijire corespunzătoare, fără a neglija dotările care le-ar permite să petreacă timpul liber într-un mod plăcut, pe modelul Centrului medico-social de la Băcești.

Un alt obiectiv pe care mi-am propus să îl realizez este înființarea unui punct sanitar în satul Buda. Avem medic de familie în satul Oșești, dar satul Buda are peste 1.500 de locuitori, astfel încât asistența medicală acolo ar fi mai mult decât bine-venită.

Un alt proiect pe care mi-am propus să îl realizez constă în aducerea de resurse de apă potabilă suficiente pentru locuitorii din satul Vălcele. acolo apa este o reală problemă, care trebuie rezolvată.

Un vis, ceva mai greu de realizat, pentru că depinde de mulți factori, este aducțiunea de gaz metan în toate satele comunei. Vom face toate demersurile posibile în acest sens și, sper eu, să ne și reușească. Ceea ce depinde doar de tine și de proiectele pe care le faci, e una! Ce depinde de racordări la magistrale, e cu totul și cu totul altceva.

În schimb, un proiect realizabil prin forțe proprii, este cel al unei baze sportive în centrul comunei, cu teren de fotbal, cu ștrand… Un loc în care tinerii să își poată petrece timpul liber, unde pot să socializeze și să se distreze. Din păcate nici situația căminului cultural nu este una de invidiat: clădirea este veche, construită din pământ, iar reabilitarea este imposibilă. Prin fonduri nerambursabile am putea să construim o alta, în aceeași locație, pentru că este păcat. Printr-un proiect integrat, fostul primar a reușit să doteze clădirea, să cumpere costume populare, instrumente muzicale. Avem potențial pentru integrarea unui număr mare de tineri în activitățile culturale, motiv pentru care și acest proiect este trecut pe lista noastră de priorități. Asta cu atât mai mult cu cât și biblioteca comunală funcționează în aceeași clădire.

Reporter: Aveți proiecte multe și frumoase,doar că realizarea fiecăruia necesită un buget consistent. De unde veți lua banii?

Ioan Todirașcu: Evident, din bugetul comunei nu ai cum să faci mare lucru. Există însă foarte multe linii de finanțare pe programe ale Guvernului, ale Ministerului Dezvoltării,  acum Compania Nationala de Investiții finanțează o serie de proiecte. Practic vom încerca să accesăm toate programele cu fonduri nerambursabile, astfel încât să putem să ne îndeplinim obiectivele. La Primărie avem o echipă de oameni cu care sunt coleg de 16 ani, cu care am colaborat și cu care pot să colaborez în continuare, astfel încât ceea ce ne propunem să poate fi realizat, să meargă treaba bine.

Reporter: Care sunt atuurile dumneavoastră în faţă celorlalţi candidaţi? De ce ar trebui să vă voteze oamenii din comună?

Ioan Todirașcu:  Eu lucrez de 16 ani ca asistent social în comună.  Între timp am promovat, acum sunt inspector superior, dar asta contează mai puțin… Ce contează cu adevărat este că pe parcursul celor 16 ani am reușit să cunosc aproape toți oamenii din comună, cu problemele și necazurile lor. În același timp, oamenii m-au cunoscut, așa cum sunt, și îmi place să cred că au o părere bună despre mine. Cred dacă modul meu de a fi, experiența mea, corectitudinea de care am dat dovadă în relațiile cu cei din jur, proiectele pe care le-am propus, vor fi pe placul celor care își vor exprima votul. Până la urmă, acestea sunt pârghiile unui exercițiu democratic : fiecare candidat să își poată expune proiectele, iar oamenii să aleagă ce cred că îi reprezintă.

(Material de propagandă electorală executat de SC REAL4MEDIA SRL la comanda PNL Vaslui. Cod mandatar: 21200012)