Poliţiştii vasluieni învaţă să salveze vieţi

În baza uni parteneriat încheiat între Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui,  polițiștii vasluieni sunt instruiţi de către medicii  cu privire la noţiunile de bază în acordarea primului ajutor, prima activitate având loc joi, 21 noiembrie.

Astfel, la sediul SJA Vaslui au fost prezenţi 30 de polițiști  din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră şi investigaţii criminale ale Poliției Municipiului Vaslui precum şi ale secţiilor de poliţie rurală arondate.

Cursanţii au fost informați cu privire la acordarea primului-ajutor în caz de resuscitare cardio-pulmonară la adulţi, copii, sugari şi nou-născuţi fiind, de asemenea, prezentate modalități de intervenție în caz de sufocare, epilepsie, hemoragie, respectiv în cazul accidentelor soldate cu persoane rănite.

Sub îndrumarea dr. Daniel Ungureanu, au fost efectuate manevre demonstrative pe manechine și s-a explicat modalitatea de utilizare a unui defibrilator automat sau semi-automat extern.

„Poliţiştii sunt de multe ori primii prezenţi la locul producerii unor incidente, aceştia având obligaţia morală de a acorda primul ajutor victimelor, până la momentul sosirii personalului medical. Aceste activităţi sunt organizate în scopul completării pregătirii profesionale a personalului, tematica cursurilor fiind adaptată nevoilor profesionale ale poliţiştilor. Vrem ca poliţiştii noştri , aflaţi pe teren, să fie în stare să salveze o viaţă. De aceea la acţiunea de astăzi am invitat poliţiştii de l poliţia rutieră şi pe cei de la ordine publică, care ajung mai des decât celelalte structuri ale poliţiei la evenimentele rutiere, unde acordarea de prim ajutor este o condiţie esenţială pentru salvarea vieţii. Prectic, prin parteneriatul cu SJA Vaslui, urmărim să îmbunătăţim serviciul public oferit populaţiei. Este o iniţiativă a conducerii ISJ, venită şi în contextul în care o parte din colegii noştri şi-au manifestat dorinţa în acest sens.  Activitaţile vor continua cu toate structurile din cadrul IPJ Vaslui, din Bârlad, Huşi, Murgeni”, ne-a precizat Bogdan Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

„Pentru noi, cei de la Ambulanţă, iniţiativa IPJ Vaslui a fost o surpriză plăcută. Cursurile de prim ajutor sunt absolut necesare celor care vin în contat cu diferite situaţii. Noi lucrăm de multe ori cu cei de la poliţie la tot felul de accidente rutiere, pacienţi agresaţi sau căzuţi de la înălţime şi tot felul de alte situaţii. Este necesară această pregătire pentru că manevrele de prim ajutor trebuie aplicate de persoanele care ajung prima dată la faţa locului. Uneori ajunge echipajul de ambulanţă, dar de multe ori ajunge mai întâi poliţia. Atunci este important ca aceştia să ştie manevrele corecte de acordare a primului ajutor,   în anumite cazuri cunoaşterea acestora fiind vitală pentru persoana accidentată”, a spus dr. Daniel  Ungureanu.

Activităţile de instruire vor continua în perioada următoare şi vor include toţi poliţiştii din cadrul structurilor operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.