Pași către civilizație: În comuna Ivănești a fost asfaltat un drum comunal care unește trei sate

Moment memorabil în comuna Ivănești, luni 18 mai, când au fost inaugurate lucrările de reabilitare și asfaltare a unui tronson de 5,37 km de  drumuri comunale, care leagă satele Bleșca, Ursoaia și Buscata din comuna Ivănești.  La eveniment au participat Vasile Novac – primarul comunei Ivănești, Dumitru Buzatu si Ciprian Trifan- preşedintele si, respectiv, vicepresedintele Consiliului Judeţean Vaslui, o echipă a Viacons Rutier (constructorii drumului) condusă de ing. Ioan Ciomaga – managerului general al Viacons Rutier. Tronsonul de drum modernizat reprezintă, în opinia reprezentanților autorităților locale și județene, un pas către civilizație al locuitorilor din mediul rural. 

Finanțările prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), o sursă principală de finanţare pentru infrastructura locală, care are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, au constituit o oportunitate și pentru Primăria Ivănești carea reușit să caștige și să finalizeze unul dintre cele mai importante proiecte de până acum: reabilitarea și modernizarea DC 137 și a drumurilor adiacente, prin asfaltare, construcția de poduri și podețe, cu acces către locuințe și construcția de rigole.

Luni, 18 mai, la sediul Primăriei Ivănești, s-a întrunit comisia de recepție, după care a avut loc inaugurarea oficială a tronsonului de drum executat.

”Pentru comuna Ivănești este o zi de sărbătoare, aș putea să zic că și o zi istorică, păstrând dimensiunile, în sensul că este o zi în care un proiect de o asemenea dimensiune, fiind vorba despre aproape 1,4 milioane de euro, a venit în comunitatea noastră să modernizeze căile de acces, să aducem civilizație, iar pe această cale vreau să aduc mii de mulțumiri firmei Viacons Rutier, pentru că a adus în comunitatea noastră lucruri la care noi chiar visam. Am văzut la Viacons Rutier  profesionalism, perseverență, seriozitate,  calitate și, în final, lucrări la standarde europene. Am văzut ce înseamnă o firmă care se respectă, o firmă românească serioasă. Am finalizat o lucrare finanțată prin PNDL, cu condiții foarte stricte, motiv pentru care la primele două licitații nu s-a prezentat nimeni. Cu atât mai mare este recunoștința noastră pentru Viacons, pe care îi mai așteptăm  alături de noi. Comuna Ivănești este o comună “grea” , care are în componență 17 sate, 85 km de drum, 10 școli, 12 școli, o mănăstire. Ambiția mea, ca primar, este ca în toate satele componente să avem asfalt cum este cel de aici, cum este în Ivănești și în Valea Mare. Nu neglijăm nici celelalte obiective, unele realizate, altele în lucru sau în fază de proiect. Acum știm ce înseamnă un proiect european, știm ce înseamnă toate demersurile pentru obținerea avizelor necesare. Mulțumim Consiliului Județean, acolo unde am găsit sprijin în cofinanțarea acestor proiecte, pentru că fără ajutorul lor nu am fi reușit mai nimic  ”, a spus primarul comunei Ivănești, Vasile Novac.

”Vorbim de o investiție de 5,37 km de drum, cu o valoare de 5,7 miliarde lei vechi, o lucrare amplă, pe care am finalizat-o în mai opuțin de un an de zile și, pe care astăzi avem bucuria să o inaugurăm. Nu este bucurie mai mare pentru noi, constructorii, când facem viața mai frumoasă la țară. Lucrarea este amplă și cuprinde toate elementele de siguranță specifice, pentru o circulație în siguranță. Pentru Viacons Rutier reprezintă prima lucrare finalizată în acest an, dar avem în derulare și alte lucrări importante. pe raza întregului județ. În septembrie-octombrie, dacă lucrurile se vor desfășura normal, vom putea face recepția unui număr de alte trei drumuri, în zona Fălciu, în zona Dimitrie Cantemir și un drum județean, DJ 184. Economia unei țări are la bază infrastructura rutieră. Aici este o mică infrastructură, iar Viacons Rutier participă des în comune, realizează lucruri, conform proiectului, zicem noi bune, iar sentimentul este fantastic atunci când știi că ai contribuit la bunăstarea comunității și a oamenilor”, a afirmat Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Huși.

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că investiția de la Ivănești reprezintă o continuare a procesului de modernizare a spațiului rural, o importanță deosebită având-o finanțările prin  Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) , în cadrul căruia sunt aprobate proiecte pentru modernizare a peste 200 km de drum, multe fiind în diferite faze de derulare.

”Este o acțiune strategică a primarilor din județul Vaslui care pe durata ultimelor două mandate au avut posibilitatea să acceseze fonduri europene, dar și fonduri naționale. Ponderea cea mai mare a investițiilor o constituie fondurile naționale, alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar au fost atrase sume importante și prin fondurile europene. Și, iată, vedem aici punerea în operă a acestor fonduri, care face ca și cătunele cele mai îndepărtate să arate aproape ca spațiul urban. Toate aceste lucruri, rețelele de apă, care se instalează, drumurile asfaltate, regularizarea răurilor, podețele și podurile, fac ca spațiul rural să devină din ce în ce mai atractiv, iar oamenii care își găsesc de lucru  în orașe să nu mai aibă o problemă să facă  naveta, chiar spre un sat mai îndepărtat.  Eu sper ca aceste finanțări să cobntinuie, pentru că mai este până când acest proces de ”urbanizare” a satului românesc să depășească limita de 50%, dar avem un ritm destul de bun, pe care trebuie să îl continuăm ”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. (text/foto – Mihaela Zărnescu)