Părinţii pot depune cererile pentru reînregistrarea copiilor la grădiniţă până pe 20 mai

Reînscrierea copiilor care deja sunt la grădiniţă şi înscrierea celor nou-veniţi, pentru anul şcolar 2016-2017, se desfăşoară de astăzi şi până pe 29 iulie, potrivit unui anunţ recent al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Fiecare unitate de învăţământ preşcolar trebuie să-şi stabilească un program propriu de înregistrare şi să pună la dispoziţia părinţilor toate informaţiile necesare acestora.

Copiii pot fi înregistraţi la grădiniţă, pentru anul şcolar 2016-2017, începând de astăzi, se arată într-un comunicat de presă al MENCS. Mai exact, reînscrierea copiilor care frecventează cursurile în acest an şcolar se face de astăzi şi până pe 20 mai, iar înscrierea copiilor nou-veniţi se face în două perioade diferite, 23 mai – 17 iunie şi 27 iunie – 29 iulie.

“Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare şi să respecte toate etapele calendarului înscrierii în grădiniţă, astfel încât întregul proces să fie finalizat până la data de 29 iulie”, scrie în anunţ.

Fiecare grădiniţă trebuie să stabilească un orar propriu pentru înscrieri şi să-l pună la dispoziţia tuturor persoanelor interesate, atât la avizier, cât şi online. Totodată, unităţile de învăţământ preşcolar trebuie să informeze cu privire la capacitatea grădiniţei, numărul de locuri aprobat pentru anul şcolar 2016-2017, criteriile de înscriere şi, în perioada 4 mai – 29 iulie, evoluţia zilnică a înregistrărilor.

După ce se vor încheia reînscrierile, ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, conform reprezentanţilor ministerului. Iar acolo unde numărul de solicitări va depăşi locurile disponibile se vor aplica criterii de departajare. Cererile respinse din cauza opţiunilor insuficiente din fişa de înscriere sau din cauza lipsei de locuri la grădiniţa dorită vor putea fi depuse încă o dată şi apoi aprobate până la finele lunii august.

Potrivit actului normativ, actele de care au nevoie părinţii pentru a-şi înscrie copiii la grădiniţă sunt următoarele: cererea de înscriere;  adeverinţele cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal); certificatul de naştere al copilului (copie certificată); fişa medicală; avizul epidemiologic.

Încrierea în grădiniţele de stat se face fără preceperea unei taxe de înscriere, plus că, în procesul de înregistrare a copiilor, discriminarea după orice fel de criteriu este interzisă. Transferarea unui copil de la o grădiniţă la alta poate fi făcută la cererea părinţilor sau a susţinătorilor legali, în baza avizelor celor două unităţi şi în limita locurilor planificate. În ceea ce priveşte scoaterea unui copil din evidenţa unei grădiniţe, acest lucru se poate face în caz de boală infecţioasă cronică (cu avizul medicului) sau în cazul în care copilul lipseşte fără motivare timp de două săptămâni la rând.

Familiile sărace primesc tichete sociale

Pentru a stimula frecventarea învăţământului preşcolar de către copiii din familiile sărace, acestea primesc de-acum tichete sociale. Practic, fiecare copil dintr-o familie defavorizată primeşte lunar un tichet social de 50 de lei. “În scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului la educaţie a acestora, se instituie stimulentul educaţional, sub formă de tichete sociale. (…) Finanţarea acordării stimulentului educaţional se face din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinaţie”, prevede Legea nr. 248/2015.

Astfel, copiii din familiile sărace primesc tichetele sociale în condiţiile în care sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele criterii: vârsta minimă a copilului este de 3 ani; vârsta maximă a copilului este de 6 ani; venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, adică de maximum 283 de lei. Tichetele sociale pot fi folosite doar pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte şi/sau a rechizitelor. Utilizarea acestora pentru cumpărarea de ţigări şi/sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani sunt interzise. Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă (exceptând absenţele motivate).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.