O puternică erupție a vulcanului Etna a dus la închiderea unui aeroport din apropiere

Una dintre cele mai puternice erupții din ultimele două decade a vulcanului Etna, din Sicilia, a aruncat în aer un uriaș nor de cenușă neagră care a acoperit orașele din zonă și a dus, joi, la închiderea unui aeroport aflat la 70 de kilometri distanță, conform DPA.

Zborurile spre și dinspre Aeroporto dello Stretto din Reggio Calabria, ce este separată de Sicilia prin strâmtoarea Messina, au fost redirecționate spre aeroportul Lamezia Terme, aflat în apropiere.

Institutul Național italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a anunțat că a fost înregistrată “o erupție scurtă dar foarte violentă” între orele 01:20-02:10, care a dus la formarea unei “fântâni incandescente de lavă” cu înălțimea de 1 kilometru deasupra craterului vulcanic.

Această erupție produsă prin craterul central al vulcanului “se numără printre cele mai puternice erupții ale Etnei din ultimele două decenii”, conform institutului italian.

Cenușa vulcanică aruncată de Etna a fost purtată de vânt spre nord-est, în direcția orașelor Linguaglossa, Francavilla di Sicilia, Milazzo, Messina și Reggio Calabria.

Muntele Etna, înalt de 3.350 de metri, se află pe coasta orientală a Siciliei și este unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Cea mai importantă erupție din perioada recentă a acestui vulcan a durat 473 de zile și s-a încheiat în martie 1993, după ce a generat un flux de lavă ce amenința să acopere localitatea Zafferana Etnea. Echipele de intervenție au reușit din fericire să devieze curgerea piroclastică.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.