O carte pe zi: ”O săptămână în decembrie”, de Sebastian Faulks
” ”Blogul este o găselniță de ultimă instanță a ratatului”, își spuse el în vreme ce privirea îi trecea în fugă peste relatări despre ieșiri la filme, despre testarea unor restaurant noi sau despre drumul la aeroport pentru vizite la mătuși aflate într-un alt colt al lumii. Erau ca scrisoarea aceea cu povești de peste an trimisă de un văr atît de plictisitor încât fusese exilat, drept pedeapsă, în Patagonia. (…)
Majoritatea oamenilor ăstora păreau doar să cerșească o confirmare a faptului că existau. Iar răspunsul era că existau. Din păcate. Iar acum milioane dintre ei puteau să le arate altor milioane cât de goală și de searbădă le era viața”
”Știu că Roger abia așteaptă seara asta. Îi plac grozav petrecerile. Să nu-i dai însă prea mult vin, fiindcă devine puțin cam prea exuberant.
– Ești norocoasă, replică Vanessa. Mie îmi este greu să-l conving pe John să meargă cu mine oriunde.
– Dar vine și el, nu-i așa? Întrebă Sophie neliniștită.
– Oh, da. E genul care urmează ordinele. Numai că, pentru el, viața socială e doar o pierdere de vreme.
– Dar ce face soțul tău? Întrebă Amanda.
– Muncește. Asta face. Muncește”
Sebastian Faulks ne etalează șapte destine, șapte personaje fără prea multe în comun, dar care ajung împreună la o serată. Viața lor o cunoaștem pe parcursul unei săptămâni din preajma Crăciunului și constatăm că personajele lui Faulks au de toate, numai fericire nu. Este genul de carte dedicată oamenilor moderni, prinşi în vârtejul timpului tot mai fugar, al nevoii de afirmare sau, din contră, de a se ascunde. Protagoniştii sunt oameni singuri, fie solitari, fie singuri în doi, ignoraţi într-o familie mare sau singuri într-o sală plină de alţii ca ei.
Poveştile lor sunt triste, niciun personaj nu reuşeşte să fie fericit şi toate se tem de ceva. Teama de neapartenenţă la societate, teama de sărăcie, teama de a fi uitat de media, teama de singurătate, etc.
Volumul este radiografia unei societăți tehnologizate, afectate de terorism, orgolii și neatenție. Povestea este reflecția greșelilor, a nepăsării, a părinților prea ocupați ca să mai observe comportamentul copiilor lor.
Faulks face un lanț al slăbiciunilor și pare mai curând un doctor care studiază, observă și notează cu atenție tot ce se întâmplă pacienților săi.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene