O carte pe zi: ” O istorie secretă a Țării Vampirilor- Cartea pricoliciului” de Adina Popescu

”-Tocmai am încheiat o afacere de zile mari cu Sfânta Vineri. Să nu-ți vină să crezi… Mi-a vândut Ostroavele Albe!.

 Vocea împăratului deveni o șoaptă, iar zmeul își aplecă urechea păroasă ca să-l audă mai bine, după ce se așezase pe un colt de jilt roșu, cu grijă ca să nu-l strice.

-Adică… ai pus mâna pe Patria Blajinilor?

-Niciodată nu a fost a lor! Vorbi ceva mai tare împăratul. Ostroavele ersu ale Sfintei, iar Blajinii s-au milogit de ea în vremurile de odinioară ca să-i lase să se stabilească acolo. Ei bine, biata sfântă e cam strâmtorată și s-a hotărât să mi-l vândă mie la un preț… hm…. Convenabil! Doar că blajinii nu vor să plece.

-Și ce vrei de la mine? Să-I alung io? Întrebă zmeul cam fără tragere de inimă.

-netoata de Sfânta Vineri le-a dat termen de-o lună ca să-și ia catrafusele și să dispară. Probabil că îi e milă de ei. Tare mi-e că o să se tărăgăneze lucrurile! Doar știi că Blajinii sunt un neam de idioți. Dar dacă o să apari tu p-acolo și-o să învârți buzduganul de trei ori o s-o ia numaidecât la sănătoasa… ”

Adina Popescu construiește un univers  complicat și imens în care personaje uitate și neștiute se amestecă cu lumea reală, totul frumos organizat într-o narațiune care ascunde teme care se pot recunoaște și lega de evenimente reale din viața contemporană a României. Printre personaje, de poveste nu e greu să descoperi figuri reale și să recunoști anumite tare ale poporului român în acțiunile personajelor sau in evenimentele prin care trec domnul Ar și Pricoliciul.

Umorul autoarei este inteligent și fin, dese mesaje subliminale strecurându-se în fraze și momente din aventurile personajelor care-ți ies în cale. Dincolo de absurdul în care Adina Popescu decide să-și pună eroii, se simte o foarte mare grijă și atenție la construcția acestora, precum și o abordare cât se poate de serioasă a psihologiei lor.

”Cartea Pricoliciului” este cel dintâi volum al trilogiei fantastice ”O istorie secretă a Ţării Vampirilor”, o serie ce îşi propune să salveze mituri şi personaje sortite să dispară, dacă nu sunt povestite.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene