O carte pe zi: ”Greierul de la metrou”, de George Selden

”-Doamne, a spus cel din dreapta. Un greier. Cine ar fi crezut așa ceva?

-E o făcătură! A zis bărbatul din stînga. Probabil au pus un disc.

Bărbatul din mijloc, al cărui ziar era, l-a închis brusc.

Nu e făcătură!, a zis el.  Este o creatură mica și cântă minunat! O să renunț la abonamentul de la Filarmonică.

Peste tot oamenii vorbeau și se contraziceau și îl ascultau pe Chester.

Mario a făcut un teanc de reviste vechi și a pus cușca greierului deasupra, astfel încât toată lumea să vadă mai bine și să audă mai clar. Când Chester termina o melodie, în toată stația se auzeau strigăte:

-Bis! Bis!

 Greierul își trăgea sufletul, bea o gură de apă, își îndoia aripile și începea o nouă selecție, cât de repede putea.

Mulțimea creștea și creștea. Mama Bellini nu mai văzuse niciodată o mulțime așa mare în jurul chioșcului.

Dar nu era genul ei să fie atât de uimită de noroc încât să lase ocazia să-i scape.  Luând un braț de The New York Times sub un braț, și-a făcut loc printre oameni, murmurând încet, ca să nu-i deranjeze pe iubitorii de muzică:

-Citiți despre greier, citiți despre greier în The New York Times!

Oamenii cumpărau ziarele ca pâinea caldă.”

George Selden este cel mai bine cunoscut ca autorul mai multor cărți despre personajul Chester Cricket și prietenii săi, Tucker Mouse și Harry Cat. Prima carte din această serie, Greierul de la metro, a primit premiul  Newbery în 1961.

Nu o să rezumăm cuprinsul cărții, dar o să vă spunem că este vorba de prietenia dintre o pisică, un șoarece și un greier, trei personaje atrăgătoare și amuzante. Toți locuiesc într-un colț de la un stand de ziare din Times Square, New York.

Fascinația acestei povești este dată de modul în care această carte ne vorbește pe atât de multe planuri. Greierul vorbește copilului din noi, copilul care găsește cea mai mare plăcere în lucrurile mărunte. Apoi despre pădurile, râurile și minunile naturale pe care le purtăm în noi, indiferent unde ne aflăm. Chiar și pe peronul uneia dintre cele mai aglomerate stații de metrou din lume. Totuși, cartea ne vorbește și iubitorilor de orașe, cu marele lor amestec de culturi. Și nu în ultimul rând, cartea are multe de spus despre muzică. Dacă un copil pe care îl cunoașteți este interesat de muzică, dați-i această carte și o să vedeți cum îi crește entuziasmul. Iar George Selden scrie atât de bine, încât dacă asculți, aproape că poți auzi melodiile. Povestea este dublată de  ilustrațiile realizate cu măiestrie de Garth Williams , ceea ce contribuie la farmecul și unicitatea cărții.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene