O carte pe zi: ”Fata anonimă”, de Greer Hendricks, Sarah Pekkanen
”-Părinții tăi vor să fii fericită, zice doamna doctor Shields. Toți părinții iubitori vor asta.
Încuviințez din cap și, brusc, mă întreb dacă are și ea vreun copil. Spre deosebire de verighetă, nu există nici-un simbol fizic pe care să-l poți purta să arăți lumii că ești mama.
-Știu că mă iubesc, zic. Atâta doar că…
-Sunt complici ai născocirilor tale, zice ea.
De îndată ce rostește aceste vorbe, recunosc adevărul. Doamna doctor Shields are dreptate: părinții mei m-au încurajat, practic, să mint.
Pare că își dă seama că am nevoie de un moment ca să diger această revelație. Nu-și ia ochii de la mine și asta pare aproape protector, ca și cum ar încerca să înțeleagă cum m-a afectat afirmația ei. Tăcerea dintre noi nu pare stânjenitoare ori apăsătoare.
-Nu m-am gândit niciodată la asta așa, zic în cele din urmă. Dar aveți dreptate.”
Cartea aceasta are toate ingredientele pentru a fi un thriller perfect: din nevoia de a câștiga ceva bani, Jessica Farris se înscrie la un studiu psihologic despre etică și moralitate inițiat de un psihiatru de succes, doamna doctor Shields. Să răspundă la câteva întrebări destul de incomode nu o deranjează pe Jessica prea mult, mai ales când pleacă acasă cu un cec destul de baban.
Aceasta este selectată de către Shields pentru a duce studiul mai departe de o sală goală cu un calculator în mijloc, iar întrebările și provorcările devin tot mai dificile, ceea ce îi trezește suspiciuni Jessicăi.
Suspiciunile cresc atunci când soțul doamnei doctor intră în joc, lucrurile devin complicate, iar o sinucidere a unei foste paciente și participante la studiu de-a lui Shields va face totul un mister și o afundătură fără de scăpare pentru Jessica.
Personajele își intră bine în rol, iar cititorul este pe deplin introdus în mister.
”Fata anonimă” te prinde în mrejele sale și te poartă într-o poveste a obsesiei, a atracției și a geloziei duse la extrem, a manipulării, dar și a descoperirii de sine, a recunoașterii și a dezvăluirii secretelor, deși sunt unele dureroase și încărcate de vinovăție. Este captivantă și se joacă cu mintea ta în cel mai perfid mod posibil. Îți va fi greu să lași cartea din mână atunci când vrei pătrunde în această poveste, vei întâmpina dificultăți în a deosebi realitatea de ficțiune și adevărul de minciună, vei dansa după cum vor cânta paginile cărții, așteptâ cu emoție finalul.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene