O carte pe zi: ”Dincolo de iarnă”, de Isabel Allende

”Bunele lui intenții au ținut fix șaptesprezece ore; escapadele nocturne au reînceput, mai dese, mai lungi, mai intense. ”Te îndrăgostești de mine!” a constat Garota; ca să n-o dezamăgească a confirmat, desi dragostea n-avea nimic de-a face cu comportamentul lui. Femeia aceea putea fi înlocuită cu zeci altele, la fel de frivole, avide de atenție și temătoare de singurătate.”

” -Va trebui să-i spunem lui Evelyn adevărul despre moartea lui Kathryn Brown, a propus Richard.La ce bun să complicăm lucrurile? Ajunge că știm noi doi. În rest, nu are importanță.

– Cum nu are importanță? Femeia a fost omorâtă de Cheryl Leroy.

– Doar nu vrei să spui că trebuie să plătească pentru crimă, Richard. A fost un accident.

-Ai o influență fatală în viața mea, Lucia! Până să te cunosc eram un om cinstit, serios, un universitar ireproșabil… a suspinat el.

– Erai un tip plicticos până la Dumnezeu, dar uite că tot m-am îndrăgostit de tine.” 

În Dincolo de iarnă, Isabel Allende ne amintește că iubirea nu are vârstă sau reguli.

Trei personaje, trei personalități bine definite, în jurul cărora este construit un roman bogat, palpitant și de mare intensitate emoțională.

Acțiunea se petrece într-un cadru de iarnă, cu o atmosferă  asigurată de un Brooklyn înzăpezit, de o vilă rece și, aparent, neprimitoare, patru pisici ce se ascund de cititori şi un câine foarte sensibil, care respinge viscolul nemilos prin somn, răsfăţ şi îndeplinirea tuturor dorinţelor.

Imprevizibilul, atât viscolul acţionează ca un liant şi ca un declanşator, uneşte trei suflete îndurerate sub magia iernii şi oferă o semnificaţie emoţionantă cuvântului „acasă”, unde dragostea, respectul şi încrederea pot învinge orice obstacol.

Avem trei protagonişti atraşi într-o poveste ce surprinde magia şi ferocitatea iernii, povara amintirilor neîmpărtăşite, dar şi ironia sorţii, o ironie delicioasă, acidă, umbrită doar de un sentiment nefamiliar de tristeţe.

Vrăjite de Isabel Allende, cuvintele se transformă în note muzicale: aria de  început te îndeamnă la visare şi îţi oferă un sentiment fals de siguranţă, tulburat doar de peisajul ce se aşterne în spatele geamului, „infernul alb”, care acoperă şi îngroapă cele mai întunecate secrete, copilării grele şi pierderi de nedescris, niciodată uitate. Tonalitatea alternează pe parcurs, susţinută de un ritm alert şi imprevizibil, iar printre lacrimi şi regrete se strecoară iubirea şi speranţa, râvnite în orice loc şi în orice moment.

Autoarea îmbină cu succes suspansul cu iubirea, misterul și umorul. Un roman antrenant, care te ține cu sufletul la gură dorind să ajungi mai repede la final

Violența, imigrația, migrația economică și efectele ei asupra copiilor , sunt teme abordate într-o manieră brutală, dar din care nu lipseste, ca în multe dintre cărțile lui Isabel Allende, elementul magic și încrederea într-o forță care ajută la restabilirea ordinii și a justiției naturale.

Isabel Allende: 23 de cărți publicate, traduceri în peste 35 de limbi; peste 70 de milioane de exemplare vândute; 15 doctorate onorifice; 60 de premii în peste 15 țări; 2 filme de succes realizate dupa romanele sale.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui. Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene