O carte pe zi: ”Biblioteca de la Miezul Nopții”, de Matt Haig

”- Fiecare viață conține milioane de decizii. Unele mai importante, altele mai puțin importante. Dar, de fiecare data când iei o decizie în defavoarea alteia, rezultatul se modifică. Are loc o variație ireversibilă, care, la rândul ei va duce la alte variații. Aceste cărți sunt portaluri către viețile pe care ai putea să le trăiești.

-Poftim?

-Ai tot atâtea vieți la dispoziție câte decizii ai. Există alte vieți, în care faci alte alegeri. Iar acele alegeri conduc la alte rezultate. Dacă ai fi făcut chiar și cel mai mic lucru altfel, acum povestea ta ar fi fost complet diferită. Și toate acestea există în Biblioteca de la Miezul Nopții. Toate sunt la fel de reale cum este și viața ta actuală . (…)

Fiecare carte de aici, fiecare carte din bibliotecă – cu excepția acesteia – reprezintă o versiune a vieții tale. Această bibliotecă îți aparține. Se află aici pentru tine. Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, toate încep din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.“

Romanul ”Biblioteca de la Miezul Nopții” e legat de o singură idee: existența unei biblioteci unde poți vedea cum ar fi arătat viața ta dacă i-ai fi dat o șansă, dacă ai fi rămas. Viețile pe care le încearcă eroina principală, Nora sunt vieți bune, dar mesajul cărții nu e despre a-ți schimba alegerile sau trecutul. Fiecare viață pe care o încearcă începe din același moment, din noaptea când a încercat să se sinucidă.

Călătoria Norei e emoționantă și plină de lecții de viață. E despre regrete și asumări, despre sentimente de inadecvare și despre iertare.

”Biblioteca de la Miezul Nopții” este genul de roman care va duce la discuții foarte personale, pentru că te trece printr-o multitudine de stări intense, iar povestea Norei ajută mult la a înțelege cum să fii mai bine cu tine. Altfel spus, este cartea celor care știu ce înseamnă să simți că ai gaură neagră în piept, celor cei care au trecut prin durere și printr-un sentiment profund de inadecvare, e o poveste care te ajută să înțelegi că întodeauna există speranță.  

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene