O carte pe zi: ”Baba Iarna intră-n sat…”, de Otilia Cazimir

” Tu nu ştii… A fost odată

O căsuţă fermecată

Şi-n căsuţă-o fată mică,

Un pisoi şi o bunică.

Şi-ntr-o iarnă, într-o seară,

Fata s-a uitat afară

Şi-a văzut cum prin perdea

Stelele râdeau de ea…

Dar pe drum cotit şi nins,

Umbra sură s-a desprins:

Un voinic abia de-o şchioapă

Înota-n omăt ca-n apă.

Şi proptindu-se-n toiag,

Un toiag mai nalt ca el,

A-nceput să cânte-n prag,

Tremurat şi subţirel…”

(Poveste de omăt)

Baba iarna intră-n sat este o carte cu poezii pentru copii scrise de Otilia Cazimir, care trezește curiozitatea celor mici pentru poezie, având suportul unor imagini care stimuleaza imaginația. Poeziile sunt ușor de învățat și se pot folosi pentru a exersa memoria copiilor prin joacă.

Poeziile autoarei sunt expresive, au fineţe şi delicateţe, În preferinţa sa pentru peisagii imaculate de iarnă, se simt, într-o formă spiritualizată, pasiunea şi gustul pentru ceea ce e alb şi imaculat. Realitatea pe care o evocă este de o puritate ideală, chiar și tonurile jucăușe fiind doar tușe nevinovate de empatie pentru ființele neajutorate.

  Otilia Cazimir a fost o cunoscută autoare de versuri pentru copii. Şi-a petrecut copilăria în satul natal şi a început să scrie poezii de când era mică. A urmat cursurile liceale şi universitare la Iaşi, oraş în care şi-a petrecut întreaga viaţă. Pentru bogata sa activitate literară, (a publicat aproape 60 de volume de poezii) Otilia Cazimir a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Naţional pentru Literatură (1937), etc…

Și totuși, Otilia Cazimir, un nume atît de cunoscut, este doar pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu.

•        Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene