O carte pe zi: ” 101 povești vindecatoare pentru copii si adolescenți”, de George W. Burns

”-Ai noroc, a zis leul. Tocmai am avut o masa copioasă și mă simt îndestulat – dar de ce nu te-aș face una cu pământul pentru că mi-ai deranjat somnul?

-Vă rog, a pledat șoricelul, dați-mi drumul. Dacă faceți un lucru bun pentru mine, poate într-o zi și eu voi face un lucru bun pentru Măria Voastră.

Leul răgea de râs la gândul că amărătul de șoricel ar putea vreodată să-l ajute pe regele animalelor, dar, pentru că nu-i era foame și șoricelul îl făcuse să râdă, i-a dat drumul.

Câteva săptămîni mai târziu leul era la vânătoare când s-a împiedicat – chiar de capcana unui vînător. De undeva a căzut o plasă, făcîndu-l prizonier. S-a luptat să se elibereze, dar cu cât încerca mai mult, cu atât se încurca mai tare. Răgea de durere și frică.

Din întâmplare, șoricelul a auzit țipetele leului și a alergat să îl salveze. Șoricelul a ros nodurile plasei cu dinții lui ascuțiți, tăind o gaură destul de mare cât leul să poată scăpa.

-Ai avut dreptate, a spus leul, mulțumindu-i șoricelului, bunăvoința poate avea beneficiile ei. Crezi că e posibil ca un leu și un șoricel să fie prieteni?  ”

Cartea cuprinde povești  care pot să răspundă unor probleme grave din viața copilului sau a adolescentului: temeri, complexe, neputința de a reacționa potrivit în unele împrejurări. Autorul aduce în limbajul concret al exemplelor lucruri profunde și complicate. E greu să înțelegi aspecte teoretice, dar prin abordarea pragmatică, afli, în carte, cum ar trebui să fie lucruri. Fie că ești adolescent, părinte sau bunic, poveștile din carte, multe cu animale (știți că celor mici le plac animalele, nu?!) te vor ajuta să înțelegi mult mai bine lumea copiilor, problemele lor, dar și cum să oferi soluții. Pentru că volumul este o sursă remarcabilă de inspirație atât acasă, dar și cadrelor didactice,  în orele de dezvoltare personală. Și nu doar atât…Depănând zeci de poveşti cu tâlc, psihologul australian George Burns demonstrează în ce fel metafora terapeutică poate reînnoda legătura cu cel mic, oferindu-i căi pentru adaptarea la provocările cotidiene.

Autorul lămureşte în ce fel povestea curativă poate fi integrată firesc în terapie şi cum pot fi create şi poate fi utilă pentru toţi cei care lucrează cu adolescenţi şi copii

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene

One thought on “O carte pe zi: ” 101 povești vindecatoare pentru copii si adolescenți”, de George W. Burns

Comentariile sunt închise.