O carte pe zi: ” Grasă și proastă”, de Rodica Ojog Brașoveanu
”-Hai, măgarilor, îl puneți repejor la loc și uit tot ce s-a întâmplat.
-Tanti!
-Doamna Amalia!
Bătrâna râse scurt în gușa-gelatină trandafirie.
-Lăsați teatrul, că nu sunteți artiști… Ehei, unde sunt Vraca și Iancovescu!
-Tanti!, țipă George, cum îți poți închipui…
-Uite că pot. Ați pus împreună la cale potlogăria. Mi-ați vânturat moartea pe dinainte și eu, ca proasta, m-am dus să-mi văd funerariile.
George cu privirea și gura holbate, o urmărea fără respirație. Sile, afișând nepăsare și amuzament, surâdea crispat. Era limpede că moșneaga mirosise combinația, dar cum avea să procedeze în continuare?
Părea să se distreze de minune, formulându-și cu chef nespus deducțiile.
-… în vreme ce noi eram la cimitir, banditul ăsta de Sile se plimba bimbașă prin odăile mele. Cheile le avea de la tine, orfanule, și tot tu i-ai dat și cifrul… Ce faci cu coniacul ăla? După ce m-ați pus să defilez prin țintirim, mă țineți și cu gura uscată? ”
Dacă nu ați citit încă nimic scris de Rodica Ojog-Brașoveanu , dacă nu v-ați îndrăgostit încă de niciunul din personajele ei savuroase, e timpul să o faceți. Astăzi, vă propunem o colecție de povestiri dulci-amare despre legături imposibile care devin posibile, (anti-)povești de dragoste care vă vor scandaliza și fascina în egală măsură, cu oamenii obișnuiți care se găsesc în situații senzaționale, ce se învârt în jurul relațiilor, al căsniciilor și al femeilor măritate. Dragostea este un subiect sensibil și vast, iar povestirile de față ne aduc o sumedenie de fețe ale acesteia, care ia chipul cuplului veșnic îndrăgostit, al femeii de succes care nu își poate uita prima iubire, al bărbatului care e dispus să ierte femeia ce l-a lăsat pentru un alt bărbat și exemplele se tot continuă, fiecare poveste având ceva aparte, ceva ce aduce o nouă perspectivă asupra dragostei și a vieții femeii în deceniile trecute.
Toate povestirile reprezintă situații comune, cu oameni obișnuiți, care se pot întâmpla oricui, ceea ce le fac autentice și credibile, reprezentând mai mult decât o simplă lectură de ficțiune, ci un manual al relațiilor cu de toate, de la aventuri minore, până la întâmplări pe care nimeni nu le pot explica.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene