În weekend, ”nopți albe” la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui
Începând de vineri, 1 octombrie, timp de trei zile, Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui își va deschide porţile în afara orelor programului de lucru, şi îşi va primi oaspeţii cu experimente culturale în premieră, încerca să îşi surprindă vizitatorii cu oferte inedite, de la proiecţii de filme, expoziții, concerte, ateliere interactive, până la întâlniri cu autori şi demonstraţii de virtuozitate artistică. Activitățile fac parte dintr-un eveniment cultural anual, intitulat generic ”Nocturna Bibliotecilor” inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), ca o a manifestare pro-lectură şi ca eveniment de promovare naţională a culturii în toate formele ei, dar și ca mod de a conştientiza, mai profund decât până acum, rolul tot mai activ pe care instituţia bibliotecii trebuie să-l reclame în societatea actuală.
Activitățile organizate de echipa Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui” în primele trei zile ale lunii octombrie se remarcă printr-o diversitate extrem de largă, menită să aducă mai aproape de lumea culturală publicul de toate vârstele.
Astfel, vineri și sâmbătă, între orele 17:00 – 21:00, în holul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, cititorii sunt așteptați să își exprime opiniile, recomandările, dar și să se fotografieze cu cartea preferată. Mai mult, cei care se vor înscrie acum, vor primi și o carte cadou. nu lipsesc expozițiile de carte și lecturile.
În paralel, Sala de lectură va găzdui o întâlnire cu un participant activ în război, în cadrul unei activități, frumos intitulată ”Istorii cu eroi nemuritori”. Tot vineri, se desfășoară ”Seara poveștilor pentru copii”, dar va avea loc și un recital muzical susținut de Grupul DOMISONG, coordonat de prof. Carmen Trufia.
Începînd cu ora 19.30, la Sala TinArt, va avea loc proiecția filmului ”Drumul tatei”, de Violeta Gorgos, regizor la TVR Iași.
”Drumul tatei” este un documentar emoţionant, o confesiune a protagonistului într-o narațiune cinematografică plină de culoare, cu emoţii fireşti, cu oameni buni, cu peisaje dintr-o Românie care merită bătută la pas.
E povestea de iubire, și de respect pentru eroii neamului a unui bărbat de 77 de ani, care porneşte pe jos de la Bălţi, la Alba-Iulia. C ei apropiaţi sunt surprinşi, se agită și încearcă să îl convingă să renunțe. Nu reușesc, iar copiii n-au încotro şi se organizează într-o echipă tehnică care îl asistă timp de 30 de zile în cei 450 de km ai traseului. Ion Mărgineanu i-a parcurs cu hotărâre, dornic de a duce la Alba Iulia, la Serbarea Centenarului Marii Uniri, mesajul de Unire şi în acest veac. Filmul are două poveşti: una a întâmplărilor de pe parcursul drumului şi o alta a trăirilor profesorului Ion Mărgineanu într-o viaţă zbuciumată. Intrarea este liberă, iar filmul, garantat, merită văzut.
E povestea de iubire, și de respect pentru eroii neamului a unui bărbat de 77 de ani, care porneşte pe jos de la Bălţi, la Alba-Iulia. C ei apropiaţi sunt surprinşi, se agită și încearcă să îl convingă să renunțe. Nu reușesc, iar copiii n-au încotro şi se organizează într-o echipă tehnică care îl asistă timp de 30 de zile în cei 450 de km ai traseului. Ion Mărgineanu i-a parcurs cu hotărâre, dornic de a duce la Alba Iulia, la Serbarea Centenarului Marii Uniri, mesajul de Unire şi în acest veac. Filmul are două poveşti: una a întâmplărilor de pe parcursul drumului şi o alta a trăirilor profesorului Ion Mărgineanu într-o viaţă zbuciumată. Intrarea este liberă, iar filmul, garantat, merită văzut.
Sâmbătă, 2 octombrie, continuă întâlnirea cu cititorii și cu voia bună, în timp ce în Sala de lectură va rula filmul de animație ”Coco”, un film cu personaje bine conturate, emoționant, caracterizat de critici drept ”un festin vizual ce explorează teme importante precum: familia, cultura, viața și moartea”. Pe scurt, filmul îl are în prim plan pe tânărul Miguel care visează să devină un adevărat cântăreț, deși în familia sa muzica este interzisă de generații. Încercând cu disperare să-și dovedească talentul, Miguel se trezește prins în uluitorul și coloratul Ținut al Morților. Acolo, îl întâlnește pe fermecătorul pezevenchi Hector și, împreună, cei doi noi prieteni pornesc într-o călătorie extraordinară pentru a dezlega misterul ascuns de generații în familia lui Miguel. Finalul poveștii îl veți afla sâmbătă seara…
Proiecția cinematografică va fi urmată deprima întâlnire a Clubului ???????? ?? ?????, la care sunt invitați cei care îndrăgesc limba și literatura franceză, sau care doresc să afle cât mai multe despre autori, cărți și frumusețea limbii franceze.
Membrii Cenaclului ????????? al Bibliotecii Județene Vaslui, condus de prof. dr. Pavel Toma, vă invită la un crâmpei de toamnă în pași rimați, mai exact la o seară de poezie, în care invitat special este poeta Daniela Oatu.
Tot sâmbătă, Sala TinArt va găzdui un recital de muzică susținut de grupul FolclorART din Boțești, comuna Gugești, după care orice se poate distra la ”Seara de karaoke”.
Duminică, activitățile continuă, dar de data aceasta la Centrul de Afaceri, unde va avea loc un concert și dublă lansare de album ”Oglinzi”, ai cărui protagonişti sunt chitaristul Costin Soare , unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, şi violonistul Valentin Şerban , concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, recent câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu”. Cei doi muzicieni vor cânta, atât „în oglindă”, o serie de lucrări spectaculoase pentru vioară şi chitară de Bartok, Maxwell Davies şi Piazzolla (de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani), cât şi lucrări solo de Bach, Tárrega, Barrios, Villa-Lobos şi Mălăncioiu. Această întâlnire muzicală prilejuieşte şi lansarea a două albume ale chitaristului Costin Soare, rod a două proiecte distincte: „Oglinzi”, o călătorie sonoră printre cele mai frumoase lucrări pentru chitară din Renaştere până în epoca modernă, un „best of” al turneelor solistice întreprinse în perioada 2017-2019 („De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”); „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare”, o premieră în peisajul muzical de la noi, un disc care conţine integral muzică contemporană pentru chitară scrisă de compozitori români. Acest ultim album, cu lucrări inspirate din operele literare omonime de Italo Calvino şi Jorge Luis Borges, reprezintă ajungerea la maturitate a unui proiect unic la noi (proiectul „Musica”), care se desfăşoară de 8 ani la Muzeul Naţional „George Enescu”, de stimulare a compozitorilor importanţi de la noi de a scrie pentru chitară, în cadrul căruia s-au cântat peste 20 de lucrări în primă audiţie absolută. Costin Soare va călători cu două chitare, prezentând, alături de instrumentul pe care cântă de peste 7 ani, realizat de lutierul Alexandru Marian, o copie după o chitară Torres, lutierul care a pus bazele chitarei moderne la sfârşitul secolului al XIX-lea, un instrument cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecţia epocilor romantică şi modernă.
Toate evenimentele se vor desfăşura cu respectarea normelor în vigoare privind prevenţia răspândirii virusului COVID-19.