Negreștiul scapă de maidanezi!

De ani buni, străzile din Negrești sunt pline de câini, spre disperarea locuitorilor.  În ultimii ani a crescut numărul câinilor în jurul ghenelor de gunoi și în zonele periferice ale orașului. Acest fapt are urmări negative, cetățenii orașului sunt nemulțumiți, copiii sunt în nesiguranță, pot fi mușcați, li se poate crea un disconfort și chiar traume psihice având în vedere mai ales scenarii în care câinii agresează în grup.

Câinii fără stăpân se alimentează cu precădere de la punctele de colectare a gunoiului, astfel că pot transmite boli prin faptul ca tranzitează de la un centru de colectare la altul, de la un coș de gunoi stradal la altul, au trasee comune cu cetătenii și ca atare riscul transmiterii unei boli de la animal la om crește exponențial.

Delegarea serviciului, o variantă mai avantajoasă decât construirea și întreținerea unui adăpost propriu. 

Construirea unui adăpost pentru cazarea câinilor capturați de pe domeniul public și privat al orașului Negrești și dotarea tehnică a serviciului pentru gestionarea căinilor fără stăpân; angajarea de personal calificat pentru capturarea câinilor prin mijloacele prevăzute de legislația în domeniu; dotarea cu mijloace specializate și autorizate pentru transportul câinilor capturați la adăpost; angajarea de personal specializat, a cel puțin unui tehnician veterinar care să asigure supravegherea și asistența medicală pentru câinii cazați în adăpost și nu în ultimul rând, angajarea sau încheierea unui contract de prestări servicii cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii pentru prestarea serviciilor medicale specializate impuse de legislația în vigoare. Ca urmare a celor menționate și a modificărilor legislative ale O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fară stăpân, se impune adoptarea unor noi strategii pentru soluționarea de către autoritățile locale a problemelor referitoare la câinii fără stăpân”, se arată în Studiul de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului.

Obiectul contractului de concesiune consta in gestionarea cainilor fara stapan de pe raza localitatii Negresti si a localitatilor componente, in conformitate cu caietul de sarcini. Gestionarea câinilor fara stapan este un ansamblu de operațiuni şi proceduri, care se efectueazä etapizat, dupã cum urmează: capturare, transport, examinare medical- veterinara, cazare 14 zile, operațiuni medical-veterinare, identificare prin microcipare, înregistrare, eutanasiere şi incinerare (dacă este cazul). Gestionarea cainilor fara stapan se realizeaza prin instituirea de norme privind transportul, ingrijirea si eutanasierea animalelor fara stapan, care prezinta un grad ridicat de pericol social. Gestionarea cainiłor fara stapan va asigura protectìa cainilor conform principiilor europene de protejare a animalelor, concomitent cu protectia cetatenilor din orasul Negresti. Valoare estimata a achizitiei este de 420.000 lei fara TVA. Estimarea valorii achizitiei s-a facut pe baza previziunii cantitative derulate pe o perioada de 5 ani pentru un numar de 600 de caini si la un pret maxim de 700 lei pe caine stabilit pe baza fundamentarii preturilor luandu-se in calcul media preturilor existente pe piata, in domeniul acestor servicii. Luánd in considerare strícta necesitate a acestor servicii care fac obiectul prezentului serviciu, vom incheia un contract de concesiune, cu o valabilítate de 5 ani; se arată în licitația publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.