Negocieri pentru tradiționala bătaie de la Ruginoasa

La Ruginoasa au început negocierile între forțele de ordine și săteni privind tradiționala bătaie din ajun de Anul Nou. Jandarmii s-au întâlnit cu localnicii pentru a-i convinge să renunțe la acest obicei violent, însă sătenii nu s-au lăsat înduplecați nici cu amenințarea că îi așteaptă dosar penal.

Bătaia de la Ruginoasa este o tradiție veche, dar care a degenerat. Din cauza violențelor, mulți tineri au ajuns în anii trecuți la spital cu răni grave. Dar asta nu i-a descurajat pe localnicii care abia așteaptă lupta din acest an și deja și-au pregătit costumele și bâtele.

La lovituri trebuie să ții dinții strânși, dacă ții gura căscată ți-ai mușcat limba”, spune un tânăr îmbrăcat în costumul tradițional pentru ziua bătăii.

În fiecare an, pe 31 decembrie, tinerii din comună se împart în două cete și își dispută supremaţia. Cei care ies învingători au dreptul să organizeze toate balurile de peste an şi să curteze fetele. Însă sub acest pretext, au ajuns chiar să își rezolve disputele din timpul anului.

Pentru a preîntâmpina violenţele, jandarmii au mers în fața localnicilor și le-au explicat diferența dintre obicei tradițional și vătămare corporală.

Mai mult, nici primarul comunei nu susține tradiția.

Asta nu este o tradiție. Tradiție înseamnă masca, biciul și trânta, nu parul! Parul s-a introdus din ’67”, a declarat Ionel Moraru, primarul comunei.

Trebuie să respectăm și tradiția, însă această tradiție trebuie respectată concomitent cu respectarea legii”, a precizat și purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Marius Țăranu.

Localnicii au fost, însă, greu de convins. Dacă se vor bate, nu riscă doar dosar penal, ci vor trebui să achite și deplasarea polițiștilor și a jandarmilor.

E tradiție, nu va dispărea niciodată. Cu timpul, dacă la copii nu le va mai plăcea, dacă nu mai poartă obiceiul, atunci o să se desființeze, dar noi nu desființăm măciucile, cuțitele și altele”, a declarat un sătean la ședința de la Primărie.

Dacă noi am pus la cale cu biciul, cu biciul o să fie! Să-i lăsam un pic să se trântească”, a adăugat un altul.

Peste 150 de polițiști și jandarmi vor merge în ultima zi din an la Ruginoasa.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.