Moș Crăciun a plecat la drum! Primul popas, la bunica Profira, de 100 ani, din satul Butucăria

Până la cei 100 de ani ai săi, nu a avut niciodată bucurii prea multe Profira Baciu, din satul Butucăria, comuna Zăpodeni. Dimpotrivă! a trăit ororile războiului, iar cei dragi, bărbatul și cei doi copii, s-au dus rând pe rând. Astăzi, pentru prima dată în viața ei, bunica Profira a fost vizitată de Moș Crăciun. Cunoscând lipsrile femeii, acesta a venit încărcat de daruri. Au încăput în sacul Moșului haine, încălțăminte, alimente, becuri,prelungitoare, veioze, produse de igienă, detergenți și multe altele. L-au însoțit și niște ”spiriduși” frumoși și harnici, care nu numai că l-au ajutat pe Moș să strângă darurile, dar au pus mâna și i-au făcut un pic de curățenie bătrânei. ”Mi-e frig mereu, dar acum parcă mi s-a încălzit sufletul de bucurie”, a spus bunica fericită.

La prima oră a dimineții, am gasit-o pe Profira Baciu încercând  să aprindă focul. Își făcuse întâi patul, măturase prin odaie și, înainte să ia nafura, se straduia cu câteva pungi de ceolofan puse sub lemne, să aprindă focul. Mainile îi tremură și reușește cu greu să aprindă paiul care face flăcările să izbucnească. Îi spun că afară e Moș Crăciun și zâmbește a neîncredere. Pe moșul cu barbă albă îl primește totuși fără să pară surprinsă. Se bucură de fiecare lucru primit, pe care îl analizează cu atenție. Moșul nu a venit singur, ci însoțit de câțiva spiriduși: Laura, Adelina, Elena, Vlad, Lucian. Multe are de povestit bătrâna:  de la supărările ei legate de doctorii care i-au pus “cablurile” pe piept şi i-au spus că are probleme cu inima şi până la amintirile legate de război, pe care l-a prins când era tânără, sau până la amintirile legate de cei dragi, din familie, care s-au dus rând pe rând. Iar dacă despre povara anilor şi traiul modest, cu destule lipsuri,  povestit cu seninătate, durerea singurătăţii face ca în ochii bătrânei să apară lacrimi grele. În timp ce Moșul vorbește cu bătrâna, spiridușii, care și-au dat seama că multe nu le mai poate face femeia, se apucă de treabă: aduc apă, spală vase, curăță frigiderul, schimbă cabluri, mătură, scutură, așează…

După trei ore, în casa bătrânei, lucrurile încep să strălucească, frigiderul e plin, televizorul ”dat de prefect” merge din nou,  Ar mai fi multe de făcut, dar necesită timp și investiții…

Înainte de a pleca, musafirii  țin să îi facă Profirei Baciu o ultimă surpriză: un tort aniversar. I se cântă în cor ”La mulți ani!”, iar bătrâna  nu își poate opri plânsul.

”Să știți voi că oamenii nu plâng doar de supărare, plâng și de bucurie!  Mi-e frig mereu, dar acum parcă mi s-a încălzit sufletul. Să vă dea Dumnezeu sănătate și noroc! Vouă și celor care s-au gândit la mine. Poate mai treceți pe aici…”, a spus bunica Profira.

”Dacă, prin tradiție, în fiecare an campaniile noastre umanitare se adresau copiilor, în an centenar ne-am gândit că putem aduce un strop de bucurie și un zâmbet și pe chipul unui bătrân singur. Bunica Profira este poate un om emblematic pentru fiecare dintre noi, nu numai pentru că vine de undeva, din istorie, ci și pentru că îi regăsim în ea pe  bunici noștristăzi am încercat să facem cât mai multe persoane Fericite. În urma campaniei “Fii Erou pentru o Viață” am obținut un numar de tichete de masa .O parte din ele au fost folosite  pentru Profira Baciu, iar celelalte au fost valorificate și suma de bani obținută a fost donată către fundația “ MAGIC CAMP ”, a spus Moș Crăciun, mulțumindu-le tuturor celor care i-au fost alături și au făcut posibilă acțiunea de astăzi.

Au contribuit la asta Laura Șerban, Ramona Adelina Tudorache, Elena Mihăilă, Radu Andronache, Diana Braniște,Doru Iacob, Elena Hrestic, Alina Vițelaru, Oana Țintea Gațu, Vlad Iorga, Lucian Iordache, Loredana Pascal, Akhet Alina, Cristian Asandei, Elena Mihai, Monica Crucianu, Dragoș Nechita, Oana Spînache, Daniela Bărbuță, Robert Bălțatu, Cristina Baciu, Oana Hurduc, Bogdan Toșu, Oana Paraschiv, Oana Hurduc, Ion Rusu, Marinică Boghiu.