Misiune imposibilă la Consiliul Județean: Alegerea a doi vicepreședinți
Joi, 3 martie, consilierii județeni s-au reunit într-o ședință în care principalul punct de pe ordinea de zi a fost realegerea celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean
(CJ) Vaslui. Realegerile au fost organizate ca urmare a faptului că alegerile inițiale, din luna octombrie 2020, au fost contestate de gruparea liberală din CJ, iar Curtea de Apel Iași a decis anularea lor.
Primul vicepreședinte, Ciprian Trifan, propunerea PSD, a fost reales fără emoții, fiind votat inclusiv de liberali. În ceea ce îl privește pe al doilea vicepreședinte, lucrurile s-au încins, au existat trei propuneri, pentru ca, la final, niciunul dintre cei propuși să nu obțină majoritatea de voturi necesară validării ca vicepreședinte.
Pentru ca situația să nu se mai repete și contestarea alegerii unui vicepreședinte să îl afecteze și pe cel de-al doilea, președintele Consiliului Județean a venit, încă de la început, cu ideea ca propunerile să fie facute pe rând, pentru fiecare dintre funcții, iar pentru fiecare să se întocmească câte un proiect de hotărâre separate. Pentru că nimeni nu a contestat soluția, propunerile s-au făcut pe rând, pentru două liste de vot,câte una pentru fiecare vicepreședinte. Astfel, prima propunere, cea ca Ciprian Trifan să își continuie mandatul de vicepreședinte, a venit din partea grupului PSD- Pro România.
Nimeni nu a vrut să candideze împotriva lui Ciprian Trifan, astfel că s-a trecut la propunerile pentru cel de-al doilea post de vicepreședinte. Iar aici lucrurile s-au încins,existând nu mai puțin de trei propuneri: Liviu Filip, din partea grupului PNL, Dan Cain din partea ALDE și Dan Marian, propus de consilierul Pro România Dorin Emil, care a militat ”pentru continuitate”.
Suspicios față de ultima propunere, consilierul PNL Liviu Iacob a reacționat : “am aflat mai devreme de formarea grupului PSD-Pro România. Să înțeleg că la al doilea proiect, PSD face o nouă propunere?”. ”Eu nu pot să împiedic pe nimeni să facă propuneri, indiferent de unde vin acestea. Datoria mea este să le înscriu pe toate”, a replicat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Dan Cain, noul președinte ALDE Vaslui, a atras atenția că “dacă domnul Dan Marian acceptă această candidatură, o face în nume propriu. Nu este propunerea partidului ALDE. După cum probabil ați aflat și din presă, propunerea partidului ALDE sunt eu, în calitate de președinte. Deci, domnul Dan Marian participă în nume personal. Vă rog să specificați acest aspect în procesul verbal”.
Liberalul Gheorghe Veziteu a remarcat și el că dacă propunerea lui Emil Dorin ar fi una câștigătoare și ținând cont că partidul din care a făcut parte Dan Marian o să-i nege această calitate în viitor, se poate crea cadrul în care se vor impune din nou alegeri. ”Potrivit legii, cel care nu mai are sprijin politic își va pierde mandatul de consilier și postul de vicepreședinte. Ar însemna că astăzi am lucrat degeaba, dacă s-ar ajunge în această situație”. “Sunt de acord cu dumneavoastră, pot fi asemenea ipoteze, dar nu pot să refuz să înscriu propunerea domnului Emil Dorin. Are dreptul să o facă”, a explicat din nou Dumitru Buzatu.
Dan Marian, fost vicepreședinte al CJ a ținut să precizeze care este statutul său politic: ”Eu, personal, și o spun public pentru că probabil va conta pe mai departe, nu am fost informat că președinte al ALDE Vaslui este astăzi Dan Cain. Nu am fost informat nici eu, nici alți colegi, membri ai Biroului Județean ALDE. Nu aș vrea să îl acuz pe colegul meu Dan Cain că este impostor, nu, sub nicio formă. Dar atât timp cât nu am fost informat oficial, așa cum este și normal, nu pot să iau act de aceste lucruri. Îi mulțumesc domnului Emil Dorin, accept propunerea în contextul în care de peste un an de zile am lucrat fără cusur împreună cu domnul președinte Dumitru Buzatu, împreună cu domnul vicepreședinte Trifan, împreună cu toți consilierii județeni care au format o majoritate la un moment dat, le mulțumesc pentru colaborare, pentru încrederea acordată”, a spus Dan Marian.
Odată tipărite buletinele de vot, au fost împărțite consilierilor, care au început să bifeze opțiunile. Metoda a fost contestată de Dan Cain, care a cerut ca întreaga operațiune să se repete și votul să fie secret, iar consilierii să primească buletinul în momentul intrării în cabina de vot. Solicitarea sa a fost primită cu murmure de nemulțumire, președintele CJ a afirmat că nu există motive pentru a secretiza votul și, revoltat, Dan Cain, împreună cu Sorin Braniște, colegul său de partid, au decis să părăsească sala, fără a mai vota.
În cele din urmă, după replici mai mult sau mai puțin prietenoase între reprezentanții partidelor din CJ,a votat toată lumea prezentă , iar numărătoarea voturilor a decis. Fără candidat, Ciprian Trifan a fost ales din nou vicepreședinte al CJ Vaslui, cu 28 de voturi ”pentru,, , unul ”împotrivă” și trei voturi nule. Pentru cel de-al doilea post de vicepreședinte, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină numărul de voturi necesar. Astfel, Dan Marian a obținut 17 voturi “pentru” și 11 “împotrivă”. Liviu Filip, a obținut 11 voturi “pentru” și 17 voturi “împotrivă” iar Dan Cain, care a părăsise sala, a fost sancționat cu 32 de voturi ”împotrivă”.
Pentru că minimul de voturi ”pentru”, necesare unui candidat pentru a accede la funcția de vicepreședinte al CJ Vaslui era reprezentat de jumătate din numărul consilierilor, deci 18, niciunul dintre candidații nu a fost validat pentru funcția de vicepreședinte al CJ Vaslui. Ca urmare, alegerile se vor repeta în ședința viitoare.