MĂSURI  PENTRU GESTIONAREA INFECȚIILOR CU CORONAVIRUS COVID-19 LA NIVELUL MUNICIPIULUI VASLUI

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat, într-o conferinţă de presă, că autorităţile locale iau toate măsurile necesare şi gestionează corect situaţia în contextul limitării răspândirii coronavirusului şi a cerut populaţiei să nu intre în panică.

Edilul a precizat că la nivelul municipiului Vaslui au fost luate măsuri privind reducerea programului de relaţii cu publicul atât la primărie, cât şi în instituţiile din subordinea acesteia şi a asigurat că, cel puţin în perioada imediat următoare, nu vor fi închise pieţele şi ale unităţi de alimentaţie publică.

„Luăm măsurile de prevenţie, dar nu stopăm activitatea. Au venit foarte multe întrebări pe această temă. Au venit foarte multe întrebări cu privire la sistarea activităţii unor agenţi economici din domeniul agro-alimentar, care produc pentru piaţa vasluiană. Am discutat cu agenţii respectivi şi nu intenţionează acest lucru, funcţionează normal. Vreau să transmit public să nu intrăm în panică, situaţia la Vaslui este sub control, măsurile care au fost transmise s-au luat, nu avem deocamdată probleme care să ducă la unele măsuri extreme”, a transmis Vasile Pavăl.

Edilul a menţionat că, în prezent, în municipiul reşedinţă nu sunt persoane în carantină, doar 52 de cetăţeni aflaţi în izolare la domiciliu, care sunt monitorizaţi permanent de autorităţile sanitare. Şeful municipalităţii a subliniat că autorităţile locale participă la acţiunea de identificare a eventualilor purtători care vin din zona roşie, prin acţiunile Poliţiei Locale, ale asistenţilor comunitari şi prin apeluri repetate la populaţia Vasluiului, dar a cerut şi proprietarilor de restaurante şi baruri să contribuie cât pot la identificarea clienţilor care ar putea proveni din zone cu probleme.

„Cred că restaurantele au responsabilitatea şi pot identifica mai uşor persoanele dacă au anumite manifestări. Mai dificil este cu barurile. Fluctuaţia mai multor persoane în aceste locuri dă, zic eu, imposibilitatea patronilor să identifice aceste persoane. Au o mare responsabilitate. Le recomand să fie foarte atenţi la funcţionare şi la cei care le păşesc pragul. (…) Nu înseamnă pâră, nu înseamnă altă manifestare dacă îl rogi pe cel care vine din zona de risc să declare acest lucru pentru a fi luate măsurile necesare. Noi am transmis toate cele necesare poliţiştilor locali, am stabilit programul asistenţilor comunitari şi, nu în ultimul rând, am pus la dispoziţia DSP asistentele medicale pe care le avem la cabinete, pentru a sprijini în această perioadă în care volumul de lucru este foarte mare”, a afirmat Pavăl.

Primarul a anunţat că a fost stabilit un program de permanenţă la Primăria municipiului Vaslui. În fiecare zi în intervalul orar 8,00 – 20,00, o persoană va răspunde la telefonul verde şi va direcţiona cetăţenii spre instituţiile care au responsabilităţi în legătură cu situaţia legată de coronavirus.

De asemenea, el a subliniat că în această perioadă sunt în desfăşurare acţiuni de igienizare şi dezinfecţie în parcurile de joacă pentru copii şi în toate unităţile de învăţământ, astfel încât atunci când vor reveni la ore elevii să aibă cele mai bune condiţii şi a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, în funcţie de condiţiile meteorologice, se va trece la curăţarea tuturor arterelor din oraş.

Vasile Pavăl a spus că, până în prezent, niciun angajat al primăriei nu a fost izolat la domiciliu şi a precizat că la nivelul municipiului reşedinţă nu există niciun spaţiu pentru carantină

PLAN DE MĂSURI  PENTRU GESTIONAREA INFECȚIILOR CU CORONAVIRUS COVID-19 LA NIVELUL MUNICIPIULUI VASLUI

 • Informarea constantă a cetățenilor municipiului Vaslui asupra tuturor hotărârilor adoptate și aplicate la nivel national și local în vederea prevenirii infectării cu coronavirus COVID-19.                                                       Transmiterea informațiilor se va face prin intermediul anunțurilor afișate la toate punctele de lucru ale Primăriei Municipiului Vaslui și ale unităților subordonate, prin intermediul siteului oficial al instituției, a paginii de facebook și a mijloacelor clasice de comunicare în masă.
 • Pe raza Municipiului Vaslui se suspendă desfășurarea cursurilor unităților de învățământ preuniversitare de stat şi particulare și a activității creșelor.-
 • În perioada 12.03.2020-22.03.2020 conducerea unităților de învățământ și a creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor
 • Începând cu data de 12.03.2020 pe raza Municipiului Vaslui se interzice desfășurarea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr mai mare de 100 de persoane, inclusiv programate si aprobate până la această dată.
 • Competițiile sportive organizate în municipiul Vaslui în perioada 12-31.03.2020 se vor desfășura fără spectatori.
 • La sediul Primăriei municipiului Vaslui, precum și în toate instituțiile subordonate Consiliului local al municipiului Vaslui se restricționează accesul cetățenilor, în perioada 12.03-31.03.2020 astfel:                                                                                                                 a) accesul persoanelor în Primăria municipiului Vaslui, precum și în unitățile subordonate Consiliului local al municipiului Vaslui se face doar în spațiile destinate relației directe cu cetățenii si in numar limitat ;                                                                                       b) accesul ȋn sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor a municipiului Vaslui va fi restrictionat , rezolvandu-se la evidenta populatiei numai programarile online iar la starea civila se vor elibera numai certificatele de deces;                                                                                                                                       c) personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului care are relații directe cu cetățenii va fi dotat cu dezinfectanți, măști și mănuși de protecție pe care, este obligat să le folosească pe toată durata programului de lucru.                                                        d)Dialogul cu cetățenii va fi realizat la o distanță de minim un metru.
 • Se vor respecta măsurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 6 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020, respectiv: dezinfecția frecventă a mijlocului de transport la finalizarea traseului (ex. bară și suporți de susținere, uși, scaune, etc.).          Măsurile  vor fi transmise,  în vederea punerii în aplicare, operatorilor de serviciul public de transport în regim de taxi și operatorilor de transport public în comun.
 • Se vor respecta  măsurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 6, 8, 9 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020,  astfel:

– dezinfecția frecventă a suprafețelor, în special în zona caselor de marcat(unităţi comerciale), precum și în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lift);

– instituirea măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale;

– instituirea obligațiilor ca toate instituțiile publice și private să asigure la toalete materiale destinate igienii personale (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse, (mese conferințe, birouri, etc.);

– instituțiile publice și operatorii economici vor analiza și vor dispune, în măsura posibilităților, desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în conformitate cu dispozițiile art. 108-110 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, coroborate cu prevederile art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, vor fi transmise în vederea punerii în aplicare instituțiilor publice și agenților economici.

 • Se  vor înștiința în scris unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri, etc.) mall-uri, supermarket-uri, unități care presupun prezența unui număr foarte mare de persoane, de necesitatea luării măsurilor de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participarea a mai mult de 100 de persoane(concerte, petreceri, nunți, parastase, etc.).
 • Se vor lua masurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 11 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020 respectiv: intensificarea acțiunilor preventive derulate în spațiile publice cu aflux de persoane (cum ar fi gări, autogări, târguri, piețe, etc.) în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse si vor fi transmise în regim de urgență, în vederea punerii în aplicare.
 •  Începând cu data de 12.03.2020, toate spațiile de joacă pentru copii de pe raza Municipiului Vaslui vor fi igienizate şi dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății.
 • Se vor  monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, se vor  identifica cu prioritate cele cu vârsta peste 65 de ani și li se  vor oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc
 • Pentru persoanele izolate la domiciliu care vor fi comunicate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui, vor fi efectuate anchete sociale telefonic de către Direcția de Asistență Socială Vaslui în vederea stabilirii situației efective cu privire la existența posibilității ca un aparținător al persoanei izolate să asigure alimentația, medicamentația și materialele de strictă necesitate a acestuia, să monitorizeze starea de sănătate a acestuia aplicând un chestionar ce va fi transmis de către Direcția de Sănătate Publice Vaslui.                                                                                            În eventualitatea în care, din ancheta socială rezultă că persoana izolată la domiciliu nu are posibilitatea de a-și procura cele necesare, aceste servicii se vor asigura la solicitarea Direcției de Asistență Socială Vaslui. Cheltuielile vor fi suportate direct de persoanele izolate, în situația în care nu se stabilește altfel la nivel local sau național.
 • La nivelul primăriei Municipiului Vaslui se constituie o structură de permanentă pentru perioada când ȋn sediul primariei, activitatea este ȋntreruptă(weekend-uri + sarbatori legale)
 • Se va  verifica zilnic Lista regiunilor si localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19, publicată pe site-ul Insitutului Naţional de Sănătate Publică România, ȋn vederea actualizării permanente a situaţiei şi a  informarii corecte a cetăţenilor.
 • La sediul Primariei municipiului Vaslui este deschisă o linie telefonică directă ( telverde) pentru  a răspunde permanent, solicitărilor, sesizarilor şi anunţurilor venite din partea cetăţenilor – tel 0800800780