Manual de educație juridică pentru elevi

“Legea nu ne dă voie să ne facem dreptate singuri. Dacă o persoană ne lovește, nu avem voie să o lovim înapoi. (…) Codul nostru Penal stabilește că, de la vârsta de 14 ani, copilul răspunde penal” sunt doar câteva pasaje din manualul de educație juridică adresat elevilor ce va fi distribuit gratuit de la finele acestei luni.
Plecând de la dorința de a preveni incălcarea legilor și de la necesitatea unei apropieri a tinerilor de domeniul judiciar, judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a conceput un manual de educație juridică pentru liceenii din țară care prezintă dreptul pe înțelesul tinerilor.
Manualul se numește “Educație juridică pentru liceeni-manual despre drepturi și justitie” și va fi distribuit gratuit, în 5.000 de exemplare, de la sfârșitul lunii ianuarie, în liceele din București, apoi și în celelalte orașe din țara care sunt centre universitare. De asemenea, o variantă digitală a manualului va fi disponibilă pe internet, tot gratuit.
Cartea nu constituie o nouă materie obligatorie sau opțională în învățământul preuniversitar, ci numai un ghid ce va cuprinde noțiuni elementare de drept care să favorizeze înțelegerea elevilor din licee asupra importanței respectării legilor și consecințele încălcării lor. De exemplu, vor putea afla din manual ce se poate întâmpla dacă omoară un animal sau zgârie o mașină, dacă poartă un cuțit sau dacă își modifică notele, plagiază, își corup profesorii sau copiază la examene. Se vorbește și despre consumul de substanțe interzise (droguri, etnobotanice), de ce sunt ilegale, ce spune legea în privința consumului și traficului de astfel de substanțe. De asemenea, vor fi tratate și subiecte precum utilizarea rețelelor de socializare, relația cu familia, cu prietenii și cu profesorii.
“Îi învățam pe copii să nu folosească telefonul mobil în timpul orelor, să nu plagieze, să nu încerce să corupă profesorii, plătind obținerea unor note mai mari”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.
„Cred că este primul manual de acest gen din țară. Intenționez să traduc în Engleză, Franceză și Germană manualul de educație juridică “, a scris Cristi Danileț, pe pagina sa de facebook.

(Grecu Alexandra)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.