Mamele minore, o problemă a societăţii actuale

Fenomenul mamelor minore are o amploare îngrijorătoare în societatea actuală. La nivelul județului Vaslui, datele statistice privind numărul de gravide sub 15 ani arată 11 cazuri înregistrate în prima jumătate a acestui an, 18 cazuri în anul 2018 , 5 cazuri în 2017. În cazul adolescentelor cu vârste între  15 și 19 ani statisticile arată cifre mult mai mari: 440 de cazuri în 2017, 387 în 2018 şi 195 în prima jumătate a acestui an. În paralel, în 2018 s-au înregistrat 5 întreruperi de sarcină la tinere cu vârste sub 15 ani, pentru ca în primul semestru al acestui an numărul cazurilor să fie de 4. La categoria de vârstă 15-19 ani s-au înregistrat 161 de  întreruperi de sarcină în anul 2017, 154 în 2018 şi 60 în prima jumătate a anului 2019.

În perioada 26 septembrie – 15 octombrie, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui va desfășura activități de informare și educare a elevilor prin prezentări și discuții cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificarii familiale, prevenirea sarcinilor nedorite și a consecințelor acestora. Acţiunile sunt menite să marcheze Ziua Mondială a Contracepţiei , care se desfăşoară sub sloganul  “CONTRACEPȚIA: DREPTUL TĂU, ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!”.Scopul campaniei stă în  informarea populaţiei generale, în special tinerilor și populațiilor defavorizate, cu privire la importanța metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă. Grupul ţintă îl constituie copiii cu vârste 10-18 ani, copiii din zonele rurale, persoanele cu o condiție social-economică precară, persoanele cu dizabilități mentale.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și organizată la nivelul județului de către Direcția de Sănătate Publică. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

“În anul 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând 41% dintre toate cazurile Uniunii Europene (383 născuți vii), conform datelor Eurostat.

Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. ”Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale.

Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile. Astfel, potrivit ultimei analize a Salvați Copiii România 2018, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Există o corelație directă între vârsta precoce a mamei, care înseamnă și o dezvoltare emoțională, dar și socială, încă incomplete, și lipsa accesului la educație pentru sănătate și la servicii medicale (Salvați Copiii România).

Contracepția/planificarea familială (PF) urmărește conștientizarea importanței cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei și copiilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii”, se arată într-un comunicat al DSP Vaslui