Cristian Mungiu la Vaslui: “Există deschidere pentru tot ceea ce înseamnă cultură în această parte a țării”

Regizorul Cristian Mungiu prezent, sâmbătă, la Vaslui, cu ocazia Caravanei “Les Films de Cannes”, a răspuns curiozităților publicului privitoare la cinematografia românească. ”Puteți să mă întrebați orice, doar să nu mă întrebați câți bani câștig!”, a spus acesta glumind, fără să ezite totuși ca, ceva mai târziu, să le dea totuși detalii tinerilor despre ce înseamnă cariera în cinematografie.

” Aveți două foste cinematografe în oraș, care, din raţiuni procedurale nu au putut fi reatașate administrativ orașului, dar dacă voi veți arăta că există această nevoie, poate îl veți ajuta pe domnul primar ca la un moment dat să le transforme în niște  centre de petrecere a timpului liber, de vizionare de filme, de piese de teatru, de tot ceea ce vă face plăcere.Dar pentru asta este important să vă manifestați o asemenea dorință, să veniți întodeauna când se organizează asemenea momente. Mie mi se pare că există deschidere pentru tot ceea ce înseamnă cultură în această parte a țării și există șanse ca asemenea lucruri să se întâmple”, a spus Cristian Mungiu

Îmi pare foarte bine să văd în această seară spectatori de vârste foarte diferite. Duc dorul perioadei copilăriei mele, când cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele. Veneau şi tineri ca să se ţină de mână în sala de cinematograf, veneau şi oameni care se relaxau după muncă şi mi-ar face mare plăcere să ştiu că putem contribui şi noi şi să vă facem viaţa puţin mai frumoasă cu ce vă propunem. Mulţumesc domnului primar că ne-a ajutat să organizăm acest eveniment în oraş, ne dorim să-l facem cu o oarecare constanţă, să vă aducem o grămadă de poveşti frumoase, de filme frumoase, pentru că, înainte de orice, cinematograful e un bun prilej de întâlnire cu celălalt, de discuţie, de schimb”, a spus Cristian Mungiu.

Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a transmis că publicul vasluian este interesat de film şi a dat asigurări că va face tot posibilul pentru promovarea filmului românesc.

“Am  pornit acum două luni de zile un proiect împreună, care sper că va dura. Scopul lui este de a aduce spectatorii spre cinema, de a aduce spectatorii în sală şi, dacă realizăm acest lucru pas cu pas, va fi un lucru minunat pentru toţi. De la o seară la alta spectatorii sunt mai mulți. asta înseamnă că a prins această manifestare și vom continua. Îi mulţumesc lui Cristi pentru în această seară este alături de noi şi sigur vom merge împreună spre câteva direcţii pe care le-am discutat înainte de a veni aici. Ne vom îndrepta spre şcoli, spre educaţie, pentru a redescoperi ceea ce filmul a reprezentat cândva pentru noi toţi. Sperăm că vom realiza ce ne-am propus”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Cristian Mungiu a afirmat că organizează o caravană a filmelor româneşti pentru a compensa lipsa de cinematografe şi lipsa de programare obişnuită a filmului românesc în multiplexuri, astfel încât publicul să poată vedea şi filme în limba română.

“Eu cred foarte mult că în cinema ceea ce contează este diversitatea. Nu e nicio problemă dacă copiii care sunt aici în sală merg să vadă filme cu supereroi, doar că eu cred că experienţa lor e mai complexă şi mai completă dacă văd şi filme cu probleme care îi privesc, filme cu români, vorbite în română şi cu poveşti importante şi interesante local.  Să nu uităm că cinematograful s-a născut ca o experienţă publică. E cu totul altă atmosferă în această seară pentru că suntem cu toţii împreună, decât dacă am sta fiecare acasă să ne uităm la un film pe propriul telefon. Atunci nu am discuta deloc unii cu alții”, a menţionat regizorul.

 

Cristian Mungiu a afirmat că şi-ar dori ca, în momentul de faţă, în cinematograful românesc să existe două direcţii distincte, un cinema popular, de divertisment, la care oamenii să se amuze şi care să poată fi dus în săli, dar în acelaşi timp să fie şi un cinema în care s-au manifestat regizorii români, important ca artă, ca exprimare, ca opţiune estetică, pentru care românii s-au făcut remarcaţi în lume în ultimii 10 – 15 ani. Acesta le-a solicitat celor din sală ca, dacă au idei, povești, scenarii de filme, să nu ezite să îl contecteze, să discute pe marginea acestora. Tinerilor din sală le-a precizat că în cinematografie va fi întodeauna loc pentru tinerii care vor să se califice la locul de muncă ca electricieni, tehnicieni, etc.

Caravana “Les Films de Cannes” se desfăşoară la Vaslui în perioada 5 -14 iulie. Proiecţiile de filme au loc la Teatrul de Vară din municipiul reşedinţă, iar intrarea este gratuită.