LA FOC AUTOMAT: Trei incendii în ultimele 24 de ore

Incendiu la un depozit din Zorleni

La ora 10.35, pompierii militari au intervenit pentru localizarea şi stingerea unui incendiu produs în curtea unei societăți comerciale, din localitatea Simila, comuna Zorleni, având ca domeniu de activitate colectarea  şi valorificarea deşeurilor şi a resturilor reciclabile.

La locul intervenţiei s-a deplasat Detaşamentul de Pompieri Bârlad, cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, cu douăspezece  subofiţeri.  În momentul sosirii la faţa locului, incendiul se manifesta cu violență la un depozit de anvelope şi alte resturi  metalice. Pompierii au acţionat, concomitent cu realizarea dispozitivului de intervenţie pentru lichidarea incendiului şi pentru  îndepărtarea din zona de ardere a anvelopelor neincendiate.

Focul a distrus aproximativ 100 de anvelope de diferite tipuri, 300 kg de deşeuri textile şi circa 150 kg de alte deşeuri combustibile solide. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de scânteiele mecanice rezultate în urma tăierii cu un flex, fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, a unor deşeuri metalice.

Incendiu de casă în comuna Ivăneşti

La ora 18.25, un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Vaslui a intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o  casă în localitatea Coşca, comuna Ivăneşti. Pentru localizarea şi lichidarea acestuia s-a deplasat la faţa locului un echipaj, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună. La sosirea la faţa locului, incendiul se manifesta atât la acoperişul casei cât şi în interior.

Flăcările au distrus aproximativ 60 metri pătraţi acoperiş din tablă pe astereală din lemn şi circa 30 din planşeul din lemn placat cu PVC.  Din primele cercetări, se pare că împrejurarea determinantă a fost utilizarea unui coş de fum neprotejat corespunzător față de elementele combustibile ale acoperişului.

Incendiu de casă în comuna Costești

Ultimul incendiu s-a produs în jurul orei 18.45, în localitatea Costeşti din comuna Costeşti. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului Vaslui,  cu o autospecială de stingere, care a acţionat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. În momentul sosirii pompierilor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta, cu flacără deschisă,  în camera de zi şi la o porțiune din acoperişul casei, cu posibilitate de propagare la întreaga locuință,  formată din patru camere şi un hol. În urma incendiului au ars mobilierul din camera de zi, aparatura electrocasnică şi diverse textile, precum şi circa zece metri pătrați din  acoperişul casei. Se pare că incendiul a fost generat de jarul căzut din sistemele de încălzire.

Din fericire,  în urma incendiilor produse nu au fost înregistrate victime.

Având în vedere numărul mare de incendii înregistrate în ultima perioadă, recomandăm cetăţenilor respectarea următoarelor reguli care le pot salva viaţa şi bunurile:

  • verificaţi şi efectuaţi curăţarea mijloacele de încălzire înainte de exploatare;
  • verificaţi şi curăţaţi coşurile de fum (etanşeitate, treceri prin acoperiş şi planşee la distanţă de siguranţă faţă de materiale combustibile);
  • nu depozitaţi în apropierea sobelor materiale uşor inflamabile;
  • nu folosiţi pentru aprinderea focului lichide inflamabile;
  • nu exploataţi sobele cu uşiţa pentru alimentare deschisă;
  • nu supraalimentaţi sobele cu lemne sau alte materiale combustibile;
  • nu folosiţi mijloace de încălzire electrice improvizate;
  • nu amplasaţi mijloacele de încălzit electrice în apropierea materialelor combustibile;
  • nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice, prin amplasarea mai multor consumatori pe aceeaşi reţea;
  • nu folosiţi siguranţele electrice improvizate; orice intervenţie la instalaţiile electrice se va efectua de către personal specializat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.