Județul Vaslui intră pe lista de ”Screening TB”

De luni, județul Vaslui intră pe lista de ”Screening TB, depistarea activă a tuberculozei, unde 20 de comune  vor beneficia de serviciile medicale ale caravanei mobile de analiză gratuită a sănătății plămânilor. 

Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdănești, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oșesti,  Ştefan cel Mare, Vetrișoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Șuletea, Fruntișeni și Gherghești sunt comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 18 octombrie 2021  în cadrul proiectului ”Screening TB”. Acest proiect este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București și partenerii săi, prin intermediul cărora sunt puse la dispoziția persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor în vederea depistării tuberculozei.

Comunele din județul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Vaslui este al 18-lea județ unde ajunge caravana ”Screening TB” de la demararea programului de screening a tuberculozei în urmă cu doi ani. Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj sunt județele unde se desfășoară ori s-a încheiat deja programul de depistarea activă/screening a tuberculozei.

Caravana ”Screening TB” va rămâne  până la sfărșitul lunii ianuarie 2022 în județul Vaslui și va asigura accesul populației facil, aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil. Acest cabinet mobil este, în fapt, o camionetă modernizată, dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.