Judeţul Vaslui, cea mai slabă prezenţă la urne la alegerile prezidenţiale 2019. Au votat doar 35,47% din vasluieni

Un număr de  148.174 de cetăţeni cu drept de vot, din cei 417.689 înscrişi pe listele permanente s-au prezentat astăzi la cele 536 de secţii de votare din judeţ. Dintre aceştia, 132.596  au votat pe listele permanente, 1.277  au solicitat urna mobilă, în timp ce pe liste suplimentare au votat 14.301   cetăţeni. Procentul este mult sub media naţională a prezenţei la urne, de 51,69, Vasluiul situându-se pe ultimul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot.  

Mai conştiincioşi au fost şi de această dată cei din mediul rural,  procentul femeilor care au votat a fost mai mare decât procentul bărbaţilor, în timp ce pe categorii de vârstă procentele de prezenţă la urne arată că majoritatea votanţilor au fost persoane peste 45 de ani.

Procentul mic al celor care s-au prezentat de această ată la urne în judeţul Vaslui are câteva explicaţii simple: numârul mare al celor plecaţi la muncă în străinătate sau în alte judeţe ale ţării, numărul mare de persoane din Republica Moldova cu domiciliul în Vaslui şi, nu în ultimul rând, numărul mare al studenţilor care au posibilitatea să voteze în oraşele în care îşi urmează studiile.

La nivelul judeţului nu s-au înregistrat incidente grave. 

La secţia nr. 220 – Buneşti din comuna Buneşti-Avereşti, reprezentantulUniunii Salvați România (USR)  a devenit recalcitrant în momentul în care i s-a atras atenția să nu mai filmeze în incinta secţiei cu telefonul mobil. A fost nevoie de intervenția unui echipaj de Poliție pentru a calma spiritele. Bărbatul a fost sancţionat contravențional, cu o amenda în cuantum de 1.500 lei, conform prevederilor art. 55 lit. q din legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României – Republicată. Prevedere : (” q) refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi;”BEJ Vaslui a decis încetarea de drept a calității de membru în secție.

La Secția de votare nr. 404, loc. Fundu Văii, comuna Poienești, două persoane din comisia electorală au solicitat primirea de îngrijiri medicale. Vicepreşedinta secţiei de votare, cunoscută cu probleme cardiace, a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a rămas să îşi desfaşoare activitatea normal. La aceeasi secție, un bărbat, membru în comisia electorală, a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui cu o ambulanță, după ce a făcut o criză de epilepsie. În nciuna din situaţii procesul de votare nu a fost afectat.

Mesajele politicienilor după vot:

”Am votat împreună cu familia, așa cum fac de fiecare dată. Am votat pentru viitorul copiilor noștri, pentru o Românie prosperă, în care să nu ne mai dușmănim între noi, iar prin votul meu sper să construim o Românie unită. Am votat și pentru bunăstarea noastră, a tuturor” – prefectul Eduard-Andrei Popica.

 

 

 

„Am votat, împreună cu familia mea, pentru o Românie normală, educată, respectată și recunoscută la nivel internațional! Este o zi foarte importantă pentru noi, toți! Și sper că toți cei cu drept de vot, să iasă la urne și să decidă, cu responsabilitate, viitorul președinte!” – Nelu Tătaru, preşedintele PNL Vaslui.

 

 

„Mi-am pus costumul cel bun, mi-am făcut freza de cetățean activ, am luat prietenii și familia și am mers la vot.

E o zi frumoasă, haideți să profităm de vremea bună și să facem din această zi o sărbătoare a democrației!” – deputatul Mihai Botez, preşedintele USR Vaslui

 

 

 

 

„În această zi scăldată generos de razele soarelui, am mers cu încredere la vot, pentru că îmi doresc o Romanie a valorilor europene și transatlantice.

Buletinul de vot este biletul către o destinație a demnității și prosperității pe care toți românii o merită și la care au muncit din plin. Am votat pentru români și România meritocrației, a profesionalismului, a respectului față de lege și domnia legii! (…) – Ana Birchall,deputat PSD de Vaslui.