Indemnizaţii mai mari pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Parlamentarii vor să mărească indemnizaţiile pentru însoţitorii şi familia persoanelor cu handicap în cuantumul salariului minim pe economie, conform unei initiative legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, depusă la Senat.

Iniţiatorii argumentează că, în acest moment, legile nu iau în calcul bugetul personal complementar, de care beneficiază şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, în perioada în care îi are în îngrijire.

Astfe, se propune creşterea indemnizaţiei considerată ca prestaţie social, în cuantumul salariului minim pe economie, în funcţie de gradul de handicap.

Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în 2008, se modifică după cum urmează:

“Art.  58. alin. (4) Adultul cu handicap beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de următoarele prestaţii sociale:

  1. Pentru adultul cu handicap grav, în cuantum egal cu salariul minim pe economie
  2. Pentru adultul cu handicap accentuat, în cuantum de 50% din salariul minim pe economie
  3. Pentru adultul cu handicap mediu, în cuantum de 25% din salariul minim pe economie.

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca actualizarea drepturilor să se facă anual, conform indicelui creşterii preţurilor de consum şi indicelui creşterii salariului minim pe economie, prin hotărâre de Guvern. Iniţiativa va fi dezbătută în plenul Senatului, care este prima cameră sesizată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.