Începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului, care va începe mâine, la 15 noiembrie și va ține până în ajunul Crăciunui, 24 decembrie, este mai ușor de ținut decât Postul Paștelui, pentru că are mai multe dezlegări la pește, ulei și vin. Creştinii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul secului în seara zilei de 14 noiembrie, ziua Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Ca în orice post,  această perioadă  trebuie să reprezinte, în primul rând, o abținere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de oameni. Din punctul de vedere al alimentației, Postul Crăciunului este mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește, ulei și vin. Este dezlegare la pește și preparate din pește, precum și la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă și duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie 2016 – 19 decembrie 2016 inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regulă, în Calendarul creștin ortodox fie prin mențiunea dezlegare la pește, fie prin simbolul unui pește.

Acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie 2016, când postul devine mai aspru). Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie 2016), numită Ajunul Crăciunului, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le aducă vestea Nașterii Mântuitorului, în modul acesta cinstind marea sărbătoare care are să vină.

Zilele cu dezlegări

Biserica a rânduit să se consumă untdelemn și să se facă  dezlegare la vin în zilele de : 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și  zilele de  4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, când aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în acele zile în Biserică sunt  prăznuiți  Sfinții mai importanți. Când se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie, în ziua respectivă (fie că este miercuri sau vineri) atunci  se consumă, bucate cu ulei și se bea vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.