Înainte de judecata consilierilor, primarul Vasile Pavăl prezintă proiectele de hotărâre propuse votului

Sătul de veşnica opoziţie a liberalilor şi a votului negativ dat proiectelor de hotârăre date de Primăria Vaslui, edilul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a decis să organizeze lunar, înainte de şedinţa de Consiliu Local, o conferinţă de presă în cadrul căreia să expună pe larg proiectele de hotărâre şi motivele care au stat la baza emiterii acestora. Astfel, marţi, 30 octombrie, în cadrul unei întâlniri cu presa vasluiană, primarul Vasile Pavăl a descris, principalele propuneri de Proiecte de hotărâre ce urmează a fi supuse votului consilierilor locali în şedinţa CL de joi, 31 octombrie. 

“Avem pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, rectificare  bugetară, dată de suplimentarea veniturilor cu 5,9 milioane lei, prin ordonanţă de Guvern. În această rectificare am avut în vedere modificarea veniturilor şi analiza cheltuielilor pe două segmente: funcţionare şi dezvoltare. Pe zona de funcţionare am propus suplimentarea veniturilor la şcoli pentru funcţionare şi investiţii, ţinând cont de solicitările primite. Am făcut modificări pe zona de gospodărire urbană şi m-aş referi  la canalul de desecare Vasluieţ, unde am prevăzut o sumă de aproximativ 100.000 lei  să încercăm desecarea zonei respective. Am suplimentat bugetul la Direcţia de Asistenţă Socială şi la Poliţia Locală, astfel încât să încheiem anul 2019 cu toate facturile achitate”, a precizat Vasile Pavăl.

De asemenea, primarul Vasluiului a afirmat că o parte din buget a fost alocată pentru  lucrări de canalizare sau asfaltare,  pe pachete de străzi: Strada Cantemir-Delea,  Ocolul Silvic- Borodoc – limita cu Rediu. Se lucreayă la moara Greci, şi se extinde reţeaua de gaz spre Ciuşmeaua Moldovencei, urmând ca după aceea să se realizeze reţeaua de apă şi canalizare.

Complex de servicii comunitare pe locul foste unităţi militare

Primăria a intrat în linie dreaptă şi în ceea ce priveşte  reamenajarea terenului aparţinând  fostei unităţi militare, în suprafaţă de 17 hectare, aproximativ 7 hectare fiind  alocate construirii unei creşe şi a unui Complex de servicii comunitare, care va cuprinde un Cămin de bătrâni cu 150 de locuri, o Cantină socială cu sală de mese, cu o capacitate de 150 de locuri, un Adăpost de noapte pentru oamenii străzii, un Centru rezidenţial pentru oamenii fără adăpost şi un Centru rezidenţial de îngrijiri paleative. “Pe ordinea de zi de mâine avem aprobarea pentru începerea studiului de fezabilitate a zonei respective. Sunt servicii strict necesare într-o comunitate normală. Astfel, toate serviciile din zona socială vor fi cumulate în aceeaşi zonă, pe un spaţiu organizat. Acum avem mari probleme cu oamenii străzii, cu cei care trebuie să îi scoatem din familii, cu bătrânii singuri. Pe lângă faptul că mulţi vasluieni au solicitat aceste servicii, ele sunt strict necesare. Sper ca mâine consiliul local să dea girul acestui proiect, urmând ca restul suprafeţei preluată în acea zonă să aibă ca destinaţie o grădină botanică, un spaţiu verde… Încă ne gândim, studiem şi analizăm care este varianta cea mai potrivită pentru acea zonă”, a spus Vasile Pavăl.

Creşte valoarea burselor şcolare

Un alt proiect de hotărâre a CL vaslui vizează creşterea cuantumului burselor şcolare. Potrivit documentului, pentru anul şcolar 2019-2020, se propune un număr de 4.144 burse școlare, din care 59 burse de performanță, în cuantum de 350 lei/elev/lună;  3.084 burse de merit, în cuantum de 80 lei/elev/lună; 228 burse de studiu, în cuantum de 70 lei/elev/lună;  773 burse de ajutor social, în cuantum de 60 lei/elev/lună. potrivit primarului, pentru acest an bugetul este asigurat, creşterea fiind una moderată, dat fiind că aceste burse trebuie bugetate şi în anul viitor.

Ajutoare de urgenţă pentru familiile racordate la sistemul termic centralizat

Consilierii locali vor decide mâine şi dacă sunt de acord cu acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita a 3.000 lei, familiilor care au rămas racordate la sistemul de căldură centralizat şi nu au venituri, pe membru de familie, peste minim pe economie. Potrivit primarului, în acest moment mai sunt racordate la sistemul centralizat 116 apartamente, din trei blocuri de locuinţe.

Teama primarului : noul Guvern să nu blocheze proiectele locale de dezvoltare  

În altă ordine de idei, primarul Vasile Pavăl şi-a manifestat temerile legate de schimbările politice la nivel înalt: “Suntem într-o derivă, cu Guvernul… Vreau să spun foarte serios un lucru: nu mă clinteşte nimeni şi nimic. O să vină cine va veni, rămân om al comunităţii şi mă lupt pentru obiective. Speranţa mea este că ceea ce am pornit nu va fi blocat, că aş fi pentru a şaptea oară “tradus”. Obiectivele demarate, care sunt înscrise pe listele sinteză la Bucureşti, care sunt în diferite etape de realizare, eu sper că, indiferent cine va fi  la Bucureşti, le va duce mai departe, pentru că nu sunt ale mele, sunt ale comunităţii de aici”.

Vasile Pavăl a adus în discuţie o serie de proiecte aflate în diverse stadii de realizare, care ar putea fi blocate la nivel guvernamental: amenajarea unui bazin de înot, amenajarea unui teren de sport pe strada Huşului, , construcţia a 20 de locuinţe de serviciu , amenajarea albiei râului Bârlad, investiţie aflată în procedură de achiziţie a lucrărilor, reabilitarea şoselei de centură, aflată în faza întocmirii studiului de fezabilitate, reabilitarea sistemului de apă-canal, unde se lucrează pe trei segmente,  7 proiecte europene, aflate în diferite faze de derulare.

Întrebat dacă va candida pntru al patrulea mandat în fruntea Primăriei Vaslui, Pavăl a spus că prioritatea sa este să-şi ducă la final actualul mandat şi a subliniat că eventuala blocare a anumitor proiecte nu ar putea reprezenta un motiv pentru renunţarea la o eventuală candidatură.

“Eu cred că nu vor fi blocate proiectele, pentru că dacă vor fi blocate, vin cu cele care au mai fost blocate o dată şi le am pregătite, le scot iar la suprafaţă. În funcţie de cine vine, scot proiectele, am alternativă. . Suntem într-o perioadă de campanie pentru prezidenţiale. Implicarea mea este foarte serioasă în organizarea acestor alegeri, vor fi probabil două tururi de scrutin şi vrem ca totul să se desfăşoare fără probleme”, a mai spus primarul.   (Mihaela Zărnescu)